Napoved delavnic POTEPANJA

ZARADI TRENUTNE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE DELAVNIC NE IZVAJAMO. Brž ko se situacija normalizira, pa vas bomo obvestili o novih terminih.

V družbi profesorja dr. Florjana Umeka se bomo z otroki odpravili  MED DINOZAVRE, V GORE, NA TRAVNIK, V GOZD… in še marsikam. Spoznavali bomo značilnosti različnih življenjskih okolij, tam živeče živali in rastline ter neverjetne prilagoditve, ki jim omogočajo preživetje v vseh kotičkih našega planeta.  Malo se bomo poigrali in veliko ustvarjali v družbi novih prijateljev.

Delavnice se pričnejo ob 11. uri. Primerne so za otroke od 5 do 12 let, mlajši otroci se jih lahko  udeležijo v spremstvu odraslega. Zaradi zagotavljanja kakovosti in omejenih prostorskih zmogljivosti je število mest omejeno. Rezervacij ne sprejemamo, vstopnice pa so na voljo pri blagajni muzeja in v naši spletni trgovini (na spletu do dneva pred prireditvijo).

Otroci, ki se bodo udeležili petih delavnic iz cikla POTEPANJA, prejmejo priznanje in darilce.  

Za vsako od delavnic sta razpisna dva termina mesečno (razen julija in avgusta). Pričnejo se ob 11. uri in trajajo uro in pol.

Delavnice ob sodelovanju prostovoljk in prostovoljcev Prirodoslovnega muzeja Slovenije vodi dr. Staša Tome.

MED DINOZAVRI

Vrnili se bomo v čas srednjega zemeljskega veka, ko je bil naš planet videti povsem drugače, po njem pa so lomastila danes že izumrla bitja. Spoznavali se bomo z dinozavri, pterozavri, ihtiozavri in drugimi enavadnimi bitji tistega časa, nato pa bomo z motivi pradavnih bitij okrasili platnene nahrbtnike.

TAM DALEČ NA SEVERU
Na Arktiki je življenje težko, a v tisočletjih so se živali in rastline prilagodile tamkajšnjim razmeram. Zaradi  podnebnih sprememb pa se okolje hitro spreminja. Bodo severni medvedi, polarne lisice, moškatno govedo, mroži, številne ptice in druge živali kos tem spremembam ali jih čaka izumrtje? Izdelali bomo mehke kosmate severne medvedke.

MOKRIH NOG NAOKROG
Močvirja so bila nekdaj osovražena in ljudje so si jih prizadevali izsušiti. Danes vemo, da so pomembna bivališča mnogim rastlinam in živalim, ki drugje ne bi mogle preživeti. Podali se bomo v močvirje, kjer se bomo srečali s tamkajšnjimi prebivalci. Med najglasnejšimi so zagotovo žabe, a med trstičjem se skriva še marsikaj. Izdelali bomo ljubke regljajoče žabice.

POD KROŠNJAMI MOGOČNIH DREVES
Slovenija je gozdnata država in na to smo lahko ponosni. Spoznali bomo različne gozdne rastline in živali in ugotavljali, kako so povezane med sabo. Kje v gozdu rastejo gobe in zakaj prav tam? Kaj se zgodi s semeni, ki jih veverica skrije za zimsko zalogo? Zakaj so v gozdu velike zveri dobrodošle? Poiskali bomo odgovore na ta vprašanja in izdelali lesene srnice, volkce, lisičke …

CVETJE ZA POLETJE
Maja se nekateri travniki bohotijo v pisanem cvetju, a zakaj ne vsi? Odgovor se skriva v načinu gospodarjenja z njimi. Vendar pisani travniki niso le lepi, so pomembno domovanje številnim drugim organizmom. Spoznali bomo nekatere travniške cvetlice, a jih ne bomo trgali. Rajši bomo izdelali šopke cvetlic iz svilenega papirja.

NA MORSKI OBALI
Poletje je pred vrati in mnogi se bodo odpravili na počitnice na morsko obalo. Ugotavljali bomo, kaj vse lahko tam najdemo in se soočali z vse večjim onesnaževanjem morja s plastiko. Poletne majice bomo okrasili z motivi školjk, polžev, morskih zvezd, rib, rakov, kitov in drugih prebivalcev morja.

NA VASI
Z otroki bomo spoznavali prednosti sonaravnega kmetovanja. Ugotavljali bomo kakšna je slovenska tradicionalna kulturna krajina in zakaj je bolje kupovati domače sadje in zelenjavo. Izdelali bomo prstne lutke kravice, konjička, ovčke, petelinčka, zajčka…z njimi bodo lahko otroci uprizorili pravo kmečko dogodivščino.  

NOČNO ŽIVLJENJE V MESTU
Mesta so namenjena bivanju človeka, a z nami živijo tudi številni drugi »meščani«. Nekateri iz svojih skrivališč pridejo šele, ko se spusti mrak. Koga vse bi lahko srečali na nočnem potepu po mestnih ulicah? Izdelali bomo edine leteče sesalce – le kdo so ti kosmatinčki?

PODZEMNI ZAKLADI
Pod zemljo se skrivajo veliki zakladi - nekateri minerali so rude iz katerih pridobivamo različne kovine, kot so železo, baker, živo srebro in druge. V rudnikih pa lahko naletimo tudi na različne kristale. Čeprav je večina naših rudnikov danes zaprtih, si v muzeju lahko ogledamo nekatere od teh čudovitih kristalov. Za spomin nanje si bodo otroci izdelali okraske iz umetnih kristalčkov.  

KJER DOMUJE DEDEK MRAZ
Pravijo, da dedek Mraz stanuje na Triglavu, našem najvišjem vrhu. Če je to res, mu družbo delajo živali, ki so dobro prilagojene na življenje v visokogorju. Spomladi in poleti, ko ima počitnice, pa dobri mož lahko uživa v čudovitem barvitem cvetju. A poletje je tu kratko, sončno sevanje močno, vrhove bičajo močni vetrovi. Na kraški podlagi tudi voda hitro ponikne v podzemlje. Vendar življenja to ne ustavi.  V duhu prihajajočih praznikov bomo izdelali praznične okraske iz naravnih materialov.

Prijavite se na e-novice