Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Stalna razstava

Stalno razstavo sestavlja več zbirk. Geološko-paleontološka zbirka zajema mnoge fosilne ostanke, najdene na našem ozemlju. Zbirka mineralov barona Žige Zoisa Hohenwartova zbirka konhilij (lupin mehkužcev) in zbirka žuželk Ferdinanda J. Schmidta so ustanovne zbirke z veliko zgodovinsko in znanstveno vrednostjo. Biotsko raznolikost Slovenije obiskovalci spoznavajo ob alpski, barjanski, gozdni in morski diorami ter zbirki ptic, plazilcev, rib in okostij različnih vretenčarjev.

 • Okostje mamuta

  Osrednji eksponat Prirodoslovnega muzeja Slovenije predstavlja okostje mamuta, ki je staro okoli 20.000 let, našli pa so ga v Nevljah pri Kamniku.
  Več
 • Zbirka mineralov barona Žige Zoisa

  Ena od ustanovnih zbirk je zbirka mineralov barona Žige Zoisa. Med njimi je tudi mineral zoisit, ki so ga poimenovali po nosilcu zbirke.
  Več
 • Hohenwartova zbirka konhilij

  Zbirka konhilij (lupin mehkužcev) je ustanovna zbirka, ki je ob svojem nastanku leta 1831 štela 5000 primerkov.
  Več
 • Zbirka žuželk Ferdinanda J. Schmidta

  V zbirki žuželk Ferdinanda J. Schmidta so najbolj zanimivi primerki jamskih hroščkov imenovanih drobnovratniki.
  Več
 • Alpska, barjanska in gozdna diorama

  Rastlinski in živalski svet planin, barja in gozda je predstavljen v alpski, barjanski in gozdni diorami. Opomba: v letu 2019 poteka prenova alpske diorame in dopolnitev barjanske.

  Več
 • Zbirka ptic, plazilcev, rib in okostja različnih vretenčarjev

  V Prirodoslovnem muzeju Slovenije si lahko ogledamo stalno zbirko ptic, plazilcev, rib in okostja različnih vretenčarjev.
  Več
 • Botanična vitrina

  V botanični vitrini so predstavljene starejše herbarijske zbirke, ki morajo biti zaradi občutljivosti na svetlobo in vlago shranjene v depojih, v razstavnih prostorih jih lahko predstavimo le z besedo in sliko.
  Več
 • Bidermajerski mizi

  Nasproti zbirke mineralov stojita dve lepi leseni mizi z mozaikom na zgornji površini. Spolirane ploščice mineralov in kamnin sodijo v Palnstorfovo zbirko mineralov in kamnin.
  Več
 • Nastanek zbirke žuželk

  Prikazani so različni načini nabiranja žuželk v naravi in delo v laboratoriju, ki obsega tehnično in strokovno obdelavo zbranega gradiva.
  Več

Prijavite se na e-novice