Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

RAZSVETLJENO NARAVOSLOVJE

V desetletju med letoma 2010 in 2020 obhajamo 250 let izida prvih znanstvenih del o naravi Slovenije, ki jih je objavil naravoslovec svetovnega formata Joannes Antonius Scopoli (1723–1788), človek, ki je najplodnejši del svojega življenja preživel na ozemlju tedanje vojvodine Kranjske, današnje Slovenije. V letu 2019 pa obhajamo tudi 200 let od smrti barona Žige Zoisa (1747–1819), velikega mecena in podpornika raziskav ter kulturnega razvoja na Slovenskem. Oba moža razsvetljenske dobe pomenita zoro naravoslovne znanosti v Sloveniji in vez med antičnimi ter renesančnimi misleci in današnjo moderno znanostjo. Zato leto 2019 posvečamo razsvetljenskemu naravoslovju s Scopolijem in Zoisom, ki je tlakoval pot tako Prirodoslovnem muzeju Slovenije, prvi naravoslovni znanstveni inštituciji na slovenskih tleh, kot umestil tedanjo Kranjsko oziroma današnjo Slovenijo na raziskovalni zemljevid Evrope in Sveta. V nizu predavanj se bomo spraševali, ali Scopolija in Zoisa ter njuno pionirsko delo svetovnih razsežnosti Slovenci sploh poznamo ter kakšni sta dediščina in tradicija naravoslovnih raziskav v Sloveniji.

V tej luči smo za otroke  pripravili cikel delavnic RAZISKUJEMO NARAVO (z nagradno igro!) ter predavanja Razsvetljeno naravoslovje: SCOPOLI in ZOIS, s cikloma predavanj 
200 LETNICA SMRTI BARONA ŽIGE ZOISA in 
250 LETNICA IZIDA TEMELJNIH DEL O NARAVI SLOVENIJE JOANNESA A. SCOPOLIA
Predavanja in delavnice predstavljamo v knjižici, dogodki so najavljeni v koledarju dogodkov, vstopnice za delavnice pa so na voljo na blagajni muzeja in v spletni trgovini.

Prijavite se na e-novice