Festival Vilenica v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije in Narodnim muzejem Slovenije, Narodno galerijo ter Moderno galerijo in Muzejem sodobne umetnosti Metelkova obeležuje 35. obletnico

Letošnja Vilenica bo potekala med 8. in 13. septembrom 2020, prav v času, ko se je zaradi covida-19 spremenila naša vsakdanja izkušnja bivanja in se je vsaj začasno spremenil tudi bivanjski prostor literature ter znotraj tega naš stik z njo. Skladno z letošnjimi izzivi je zato 35. festivalski program zgrajen kot preplet živega in virtualnega stika, svojo jubilejno izvedbo pa obeležuje tudi v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije in Narodnim muzejem Slovenije, Narodno galerijo ter Moderno galerijo Ljubljana in Muzejem sodobne umetnosti Metelkova. Skupaj s partnerji smo ob obletnici festivala pripravili posebne knjižne kazalke, na katerih so izpisani verzi ter prozni odlomek letošnje festivalske lavreatke, slovaške pesnice Mile Haugove ter slovenskega avtorja v središču, Vinka Möderndorferja. Vileniške književne kazalke bodo na voljo obiskovalcem vseh omenjenih muzejev in galerij ob nakupu vstopnice za ogled bogatih muzejskih ter galerijskih zbirk.

V želji po spodbujanju bralne kulture bosta Prirodoslovni muzej Slovenije in Narodni muzej Slovenije poskrbela za knjižne nagrade, ki jih podeljuje Vilenica v sodelovanju s partnerskima festivaloma – hrvaškim Festivalom svjetske književnosti in irskim festivalom Cúirt. Narodna galerija pa bo poskrbela za knjižne nagrade iz zbirke Antologije Vilenice, ki je namenjena predstavitvi manj poznanih književnosti.

Podeljevanje vileniških kazalk ter knjižnih nagrad se bo začelo 22. 8., ko se Vilenica pridružuje zapoznelemu praznovanju Svetovnega dneva poezije. Vabljeni, da se prek raznolikega in kulturno bogatega programa skupaj ozremo na vileniških 35. let, iz literature v svet in iz sveta ponovno v literaturo.

Skip to content