ga('create', 'UA-39295762-1', 'pms-lj.si'); ga('send', 'pageview');

Najden je bil meteorit Novo mesto

Meteorit je našel Gregor Kos iz vasi Prečna pri Novem mestu 4. 3. 2020 okoli 15.30 ure. Doma je naredil preizkus z magnetom in ker kamen ni kazal magnetnosti, ni obveščal javnosti. Po medijih je opazil, da potekajo iskalne akcije in je dne 7. 3. zvečer o morebitni najdbi meteorita obvestil vodjo iskalne akcije geologa Bojana Ambrožiča. Ta se je odpravil k najditelju domov in ugotovil, da je najdeni kos res meteorit. Najditelj ga je predal Ambrožiču, ki pa ga je prinesel v Prirodoslovni muzej Slovenije.

Meteorit Novo mesto je navadni meteorit hondrit.  Najdeni kos ima maso 203 grame. Deloma ima ohranjeno temno rjavo žgalno skorjo, deloma pa je le ta odletela med padanjem tako, da se vidi njegova svetla notranjost. To sestavljajo silikatni minerali, med njimi predvsem pirokseni in olivini, ter kovinski minerali iz železa in niklja.

Najdb bo v prihodnosti še zagotovo precej. Zato pozivamo domačine, da pregledajo svojo okolico in sporočijo morebitne najdbe. Te se bodo evidentirale, raziskale, nato pa se kosi meteoritov vrnejo najditeljem, ki morajo poskrbeti za primerno hranjenje naravne vrednote.

Posnetek tiskovne konference (8. 3. 2020 ob 15. uri ): https://www.facebook.com/prirodoslovni/videos/2637760053113392/.

 

Osnovne informacije o najdenem kosu meteorita:

Ime meteorita: Novo mesto
Najditelj: Gregor Kos
Datum najdbe: 4. 3. 2020
Masa: 203 gramov

Galerija

Skip to content