Katera sem? Ptice

Na zalogi

Redna cena:

6.00 EUR

8 na zalogi

Kategorija:

Igriva publikacija za otroke, s katero spoznavajo nekatere ptice in njihove značilnosti.

Opis

V vodniku boste lahko spoznali osem, pri nas zelo pogostih vrst ptic. Vse predstavljene ptice lahko pozimi opazujemo tudi v krmilnicah za hranjenje ptic. V krmilnicah pticam ponudimo primerno hrano, kot so na primer semena sončnic, prosa in konoplje, oves, pšenico ali loj, ki je pri nekaterih vrstah še posebej dobrodošel, ko se temperature spustijo pod ničlo. Za ptice pa nikakor niso primerni ostanki naše hrane. Krmilnico moramo tudi redno čistiti, saj so ostanki hrane in ptičji iztrebki lahko vir okužb.

Z obračanjem posameznih listov v knjigi lahko sestavite ilustracije osmih vrst ptic. Veliko sinico v naravi prepoznamo po značilnem oglašanju ci-ci-do. Domačega vrabca zelo pogosto srečamo v naseljih. Taščico prepoznamo po opečnato oranžno obarvanem obrazu in prsih, brgleza pa po tem, da pogosto pleza na spodnji strani vej ali z glavo navzdol. Ostale štiri vrste ptic imajo kratke in debele kljune, s katerimi spretno luščijo semena. Uvrščamo jih v družino ščinkavcev. Sestavili boste lahko sliko čokatega kalina s črno »kapo« na glavi in ščinkavca, ki iz gozda rad zaide v vrtove in mestne parke. Živo pisane liščke pogosto opazimo v skupini, olivno zeleni zelenec pa se jeseni rad hrani s plodovi šipka.

Z naključnim obračanjem listov med seboj, pa boste sestavili smešne podobe ptic in prav tako smešna imena ptic, kar vam bo v zabavo.

Preparate ptic in nekaterih drugih živali si lahko ogledate tudi v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. V muzejskih ponazoritvah naravnih okolij lahko poiščete živali in rastline, ki so nekoč živeli ali pa še danes živijo na Ljubljanskem barju, v gozdu in gorah. Ogledate si lahko morske in sladkovodne ribe, plazilce, okostja živali, fosile in minerale ter še veliko zanimivega.

Dodatne informacije

Kolofon

KATERA SEM?
Urška Kačar in Ljerka Trampuž

Izdal in založil: Prirodoslovni muzej Slovenije
Za izdajatelja: dr. Miha Jeršek
Besedilo: Urška Kačar in Ljerka Trampuž
Ilustracije: Marija Prelog
Jezikovni pregled: dr. Tomaž Sajovic
Grafično oblikovanje in prelom: Barbara Bogataj Kokalj, Studio Aleja d.o.o.
Tisk: Trajanus d.o.o.
Naklada: 500 izvodov
Ljubljana 2023

Izid vodnika je sofinaciralo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Seznam vrst v vodniku:
-brglez, Eurasian Nuthatch (Sitta europaea)
– domači vrabec, House Sparrow (Passer domesticus)
– kalin, Eurasian Bullfinch (Pyrrhula pyrrhula)
– lišček, European Goldfinch (Carduelis carduelis)
– ščinkavec, Common Chaffinch (Fringilla coelebs)
– taščica, European Robin (Erithacus rubecula)
– velika sinica, Great Tit (Parus major)
– zelenec, European Greenfinch (Chloris chloris)

Skip to content