Preberite

Največji primerek, ki ga hranimo v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, je okostje mlade samice brazdastega kita, ki smo jo poimenovali LEONORA. Leonora še ni bilo odrasla, pa tudi ne mladič. Če bi bila človek, bi obiskovala srednjo šolo ali gimnazijo. Nihče ne ve, kakšna usoda jo je doletela, a njeno truplo smo leta 2003 našli v slovenskem morju. Njeno okostje se danes boči pod stropom ene od naših razstavnih dvoran in opozarja, da so ti veliki sesalci vredni občudovanja, da so neodtujljiv del našega planeta ter pomembne člen v prehranjevalnem spletu. Ob vseh spremembah, ki jih na planetu povzročamo ljudje, so izjemno ranljivi in ogroženi. Zato jih moramo varovati.

Čeprav je večina držav sprejela dogovor o prepovedi lova na kite, njihovo število le počasi narašča, saj se razmnožujejo zelo počasi. Danes jih ogrožajo predvsem globalne podnebne spremembe in ogrevanje oceanov, onesnaženje in gost ladijski promet. Življenje teh morskih sesalcev je zelo zanimivo, pestro in našim očem večinoma skrito. 

Ob desetih zgodbicah, ki smo jih leta 2012 našim malim obiskovalcem predstavili ob razstavi SKRIVNOSTNA SMRT MLADE LEONORE na delavnicah z naslovom Leonora pripoveduje  lahko uživate, se učite, čudite, razmišljate in spoznavate dogodivščine mlade samice brazdastega kita. Zgodbice so izmišljene (živali pač ne znajo govoriti, kajne),  znanstvena dejstva, ki govorijo o življenju kitov in drugih nastopajočih živali, o njihovi biologiji in grožnjah, ki jim pretijo, pa so popolnoma resnična.

Avtorica zgodb je dr. Staša Tome.

Ob ciklu delavnic je potekal tudi likovni natečaj. Oglejte si prispela dela in spoznajte nagrajence.


  • Ilustracija: Jon Novak, 7 let
    Ilustracija: Jon Novak, 7 let

PREBERITE ZANIMIVE ZGODBE O LEONORI!

Prijavite se na e-novice