Sobotne naravoslovne delavnice

Dvakrat mesečno (razen julija in avgusta) se otroci lahko udležijo SOBOTNIH NARAVOSLOVNIH DELAVNIC.

Cikel desetih delavnic je povezan z aktualno občasno razstavo, deset delavnic pa se navezuje na različne naravoslovne teme in aktualne dogodke.

Oglejte si, kakšne dogodivščine ponujamo tokrat!

Počitniške naravoslovne delavnice

V zadnjih letih so bila naša potepanja zaznamovana z omejitvami zaradi epidemije Covid 19. Letos bo drugače in mnogi se bomo podali na izlete in potovanja po domovini in celem svetu. Kadar pa bose doma, otroke vabimo na delavnice iz cikla POLETNA POTEPANJA. V družbi profesorja dr. Florjana Umeka se bomo odpravili MED DINOZAVRE, NA TRAVNIK, V GOZD, ponoči se bomo potepali PO MESTU in se sprehodili ob MOSKI OBALI. Spoznavali bomo značilnosti različnih življenjskih okolij, tam živeče živali in rastline ter neverjetne prilagoditve, ki jim omogočajo preživetje v vseh kotičkih našega planeta. Malo se bomo poigrali in veliko ustvarjali v družbi novih prijateljev.

Delavnice se pričnejo ob 11. uri in trajajo uro in pol. Primerne so za otroke od 5 do 12 let, mlajši otroci se jih lahko udeležijo v spremstvu odraslega. Zaradi zagotavljanja kakovosti delavnice in varnega okolja je število mest omejeno.

Otroci, ki se bodo udeležili petih delavnic iz cikla POLETNA POTEPANJA, prejmejo priznanje in darilce.

Delavnice ob sodelovanju prostovoljk in prostovoljcev Prirodoslovnega muzeja Slovenije vodi dr. Staša Tome.

Zanimanje za dinozavre med otroki nikoli ne pojenja. Zato se bomo ponovno podali v čas, ko so živeli ti izumrli plazilci in razkrili nekatere pogoste zmote o njih ter najnovejša odkritja znanstvenikov – paleontologov. Izdelali bomo vsak svojega dinozavra (ali dva).

Močvirja so bila nekdaj osovražena in ljudje so si jih prizadevali izsušiti. Danes vemo, da so pomembna bivališča mnogih rastlin in živali, ki drugje ne bi mogle preživeti. Podali se bomo v močvirje, kjer se bomo srečali s tamkajšnjimi prebivalci. Med najglasnejšimi so zagotovo žabe, a med trstičjem se skriva še marsikaj. Izdelali bomo glasne regljajoče žabice.

Slovenija je gozdnata država in na to smo lahko ponosni. Spoznali bomo različne gozdne rastline in živali in ugotavljali, kako so povezane med sabo. Kje v gozdu rastejo gobe in zakaj prav tam? Kaj se zgodi s semeni, ki jih veverica skrije za zimsko zalogo? Zakaj so v gozdu velike zveri dobrodošle? Poiskali bomo odgovore na ta vprašanja in izdelali prstne lutke po motivih gozdnih živali.

V mestih z ljudmi živijo tudi številni drugi »meščani«. Nekateri iz svojih skrivališč pridejo šele, ko se spusti mrak. Koga vse bi lahko srečali na nočnem potepu po mestnih ulicah? Izdelali bomo edine leteče sesalce – le kdo so ti kosmatinčki?

Na morski obali lahko najdemo marsikaj. Od lepih lupin školjk in polžev, od morja obrušenih kosov lesa ali barvnega stekla, do plastičnih odpadkov, ki kazijo okolje in škodujejo morskim živalim. Spoznavali bomo morske prebivalce, ki svoje sledi puščajo na obalah in razmišljali o pravilnem ravnanju s plastičnimi odpadki. Bombažne majice, ki jih bomo okrasili z morskimi motivi, bodo lep spomin na ustvarjalne dni, preživete v muzeju.

Skrinjice učenosti

Obisk muzeja si lahko popestrite z izposojo skrinjice, v kateri so shranjeni različni muzejski predmeti ter navodila z namigi za reševanje zanimivih nalog. Skrinjice učenosti so namenjene družinam. Na razpolago sta dve temi:

  • Minerali in kamnine (spoznavanje različnih mineralov in kamnin ter njihovih lastnosti),
  • Pokaži mi zobe, pa ti povem kdo si (prilagoditve živali na različne načine prehranjevanja z opazovanjem lobanj različnih živali)

 

Raziskovanje Skrinjic učenosti je lepa priložnost za druženje z otroki in kvalitetno preživljanje prostega časa.

Brezplačna izposoja pri čuvaju vse dni v tednu.

Skrivnosti poln nahrbtnik

Odkrivajte skrivnosti Prirodoslovnega muzeja Slovenije z nahrbtnikom, polnim izzivov in zanimivih pripomočkov.

Brezplačna izposoja pri čuvaju vse dni v tednu ob obisku muzeja.

Skip to content