ga('create', 'UA-39295762-1', 'pms-lj.si'); ga('send', 'pageview');

KAKŠEN JE BIL MAMUT?

Predstavitev našega prepoznavnega eksponata v tehniki KAMIŠIBAJ

Oglejte si video, ki prikazuje, kakšen je bil mamut. Prirodoslovni muzej Slovenije hrani eno najbolje ohranjenih okostij tega izumrlega velikana v srednji Evropi. Predstavitev v tehniki kamišibaj je namenjena otrokom od treh do 12 let.

Zgodba in scenarij videoposnetka: Ljerka Trampuž Ilustracije: Marjan Manček Fotografije in montaža: David Kunc Oblikovanje: Barbara Bogataj Kokalj Bere: Teja Malovrh Cigale Strokovni pregled: mag. Matija Križnar Glasba: Doctor Turtle – Which That is This, https://freemusicarchive.org/ Produkcija: Prirodoslovni muzej Slovenije, 2021

LEONORA PRIPOVEDUJE

Največji primerek, ki ga hranimo v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, je okostje mlade samice brazdastega kita, ki smo jo poimenovali LEONORA. Leonora še ni bilo odrasla, pa tudi ne mladič. Če bi bila človek, bi obiskovala srednjo šolo ali gimnazijo. Nihče ne ve, kakšna usoda jo je doletela, a njeno truplo smo leta 2003 našli v slovenskem morju. Njeno okostje se danes boči pod stropom ene od naših razstavnih dvoran in opozarja, da so ti veliki sesalci vredni občudovanja, da so neodtujljiv del našega planeta ter pomembne člen v prehranjevalnem spletu. Ob vseh spremembah, ki jih na planetu povzročamo ljudje, so izjemno ranljivi in ogroženi. Zato jih moramo varovati.

Čeprav je večina držav sprejela dogovor o prepovedi lova na kite, njihovo število le počasi narašča, saj se razmnožujejo zelo počasi. Danes jih ogrožajo predvsem globalne podnebne spremembe in ogrevanje oceanov, onesnaženje in gost ladijski promet. Življenje teh morskih sesalcev je zelo zanimivo, pestro in našim očem večinoma skrito.

Ob desetih zgodbicah, ki smo jih leta 2012 našim malim obiskovalcem predstavili ob razstavi SKRIVNOSTNA SMRT MLADE LEONORE na delavnicah z naslovom Leonora pripoveduje  lahko uživate, se učite, čudite, razmišljate in spoznavate dogodivščine mlade samice brazdastega kita. Zgodbice so izmišljene (živali pač ne znajo govoriti, kajne),  znanstvena dejstva, ki govorijo o življenju kitov in drugih nastopajočih živali, o njihovi biologiji in grožnjah, ki jim pretijo, pa so popolnoma resnična.

Avtorica zgodb je dr. Staša Tome.

 

PREBERITE ZANIMIVE ZGODBE O LEONORI!

Knjižica SLADOKUSCI

Knjižica RAZISKUJEMO NARAVO

Knjižica (O)živela evolucija

Ob desetih zanimivih zgodbicah otroci spoznavajo evolucijo, ki predstavlja enega najpomembnejših naravnih mehanizmov. V zabavnih, zanimivih in otroško navihanih, a poučnih dialogih med dinozavrinjo Anko, kitinjo Leonoro in ostalimi muzejskimi razstavnimi liki in eksponati, ki vsako noč oživijo, se bodo tako seznanili z razvojem evolucijske teorije, se z Darwinom na ladji Beagle podali na pot okoli sveta, razglabljali o mehanizmih, ki poganjajo evolucijo, spoznavali naše prednike, se zamislili nad človekovim poseganjem v naravne mehanizme in razmišljali, kakšna usoda nas čaka. Raziskovali bodo raznolike obraze evolucije in iskali odgovore na vprašanja kako nastanejo nove vrste, zakaj imajo lahko sesalci plavuti in ali so vse živali s krili med seboj sorodne…
Čudovite ilustracije, ki jih je prispeval Matej de Cecco, bodo zagotovo navdušile otroke in burile njihovo domišljijo.

Knjga je na voljo v spletni trgovini, tu jele prva zgodba za pokušino.

Skip to content