Cikel delavnic: SPREMINJANJA

Ob razstavi V vrtincu sprememb, ki je do 5. 11. 2023 na ogled v Cankarjevem domu, smo pripravili cikel sobotnih delavnic za otroke. Ob muzejskih zbirkah, skozi igro in zabavo ter ob veselem druženju z vrstniki bodo otroci spoznavali, da v naravi nič ni večno, vse se spreminja. Spreminja se vesolje, z evolucijo se spreminja življenje, spreminjanja lahko opazujemo v menjavi letnih časov, med dnevom in nočjo, v življenju različnih vrst ter vsakega posameznega osebka. Tudi človeštvo se spreminja, njegov vpliv na okolje in življenje na Zemlji pa že kaže resne posledice. Na devetih delavnicah se bomo podali v vesolje, v čas dinozavrov, pa v gore, gozd, jame, na morje in travnike ter ob reke.  In seveda bomo ustvarjali ter se ob tem učili in zabavali.

Delavnice se pričnejo on 11. uri in trajajo uro in pol. Primerne so za otroke od 5. do 12 le, mlajši otroci potrebujejo spremstvo in pomoč odrasle osebe. Zaradi zagotavljanja varnega okolja in kakovosti izvedbe je število otrok omejeno (25). Rezervacij ne sprejemamo. Vstopnice so na voljo v naši spletni trgovini in pri blagajni muzeja.

Otroci, ki se udeležijo petih delavnic iz cikla SPREMINJANJA, prejmejo priznanje in darilce.

18. 2. in 25. 2. 2023: Zemlja – naš dom

Tretji planet od Sonca se je v svoji zgodovini drastično spreminjal. Ko se je dovolj ohladil in je nastalo ozračje, se je na njem pojavilo življenje, nedavno se je razvil tudi človek.  Le v zadnjih nekaj stoletjih je s svojim delovanjem povzročil spremembe, ki ogrožajo raznolikost življenja na Zemlji, spreminjajo podnebje in povzročajo težave nam samim. Iz odpadnih materialov in mahu bomo oblikovali model našega planeta.

11. 3. in 25. 3. 2023: Nekoč so živeli dinozavri

V zgodovini življenja na Zemlji se je z evolucijo število vrst stalno povečevalo … vse dokler se ni zgodila kakšna velika katastrofa, kot je padec asteorida ali izbruh supervulkana. Takrat je prišlo do množičnega izumiranja na kopnem in v morju. A po vsaki katastrofi so se razvile nove in nove vrste. Danes človek s svojo dejavnostjo povzroča množično izumiranje vrst, ki je hitrejše, kot je bilo kadarkoli. Skozi zanimivo interaktivno igro bomo spoznavali vzroke za to in ugotavljali, kaj lahko vsakdo od nas stori, da izumiranje omejimo.  Otroci bodo pobarvali vsak svoj modelček dinozavra – ankilozavra.

8. 4. in 22. 4. 2023: Pisana preproga

Človek že od nekdaj goji travnike, saj če jih ne bi kosili za potrebe krme, bi jih kmalu prerasel gozd. A tudi travniki so lahko zelo različni: od njivi podobnega nasada, kjer uspeva pretežno trava, do pisane preproge cvetlic, ki je zatočišče mnogim drugim organizmom. Ugotavljali bomo zakaj je tako in s  kvizom spoznavali pisano travniško cvetje. S cvetličnimi motivi bomo okrasili nakupovalne vrečke in nahrbtnike iz blaga.

6. 5. in 20. 5. 2023: Pomlad prihaja v gore

V gorah so spremembe med letnimi časi res zelo velike. Spoznavali bomo, kako so živali in rastline prilagojene tem spremembam, da sploh lahko preživijo v zelo ostrih razmerah. Izdelali bomo mehke, ljubke svizce.

3. 6. in 10. 6. 2023: Šumi, šumi morje …

Vsak dan dvakrat so živali in rastline ob morski obali priča velikim spremembam. Ob oseki se moje umakne in mnogi organizmi ostanejo na »na suhem«, potem se ob plimi morje spet dvigne in jih povrne v morsko okolje. Morje pa se spreminja tudi zaradi vpliva človeka. Ugotavljali bomo, kaj nam bodo prinesle te spremembe in kako jih omiliti. Z morskimi motivi bomo okrasili majice.

9. 9. in 23. 9. 2023: Vodne žile

Reke so »žile«, ki nosijo vodo od izvirov do izliva v  morje. So del vodnega kroga.  So tudi spremenljivo življenjsko okolje mnogim organizmov, prilagojenih različnim razmeram. Spoznavali bomo nekatere med njimi. Med najbolj znanimi so ribe. Ogledali so bomo muzejsko zgodovinsko zbirko sladkovodnih rib in iz odpadne embalaže izdelali čudovite lanterne (viseče svetilke) v obliki rib.

7. 10. in 21. 10. 2023: Gozdne preobrazbe

Naš gozd, kot ga poznamo danes, je v preteklosti doživel velike spremembe. Spreminja se tudi z letnimi časi, ponoči pa v gozdu zaživi povsem drugačno življenje, kot ga lahko občudujemo podnevi.  Spoznavali bomo te gozdne preobrazbe, različne gozdne rastline in živali ter iz naravnih materialov izdelali različne gozdne prebivalce, ter jih opremili z magnetki, da bodo lahko krasili naša domovanja.

11. 11. in 18. 11. 2023: Kako hitro rastejo kapniki?

Čeprav se zdi, da se globoko pod površjem Zemlje nič ne spreminja, pa tudi v kraškem podzemlju rastejo kapniki in nastajajo druge oblike sig. Večinoma zelo počasi, včasih pa tudi presenetljivo hitro. V podzemlju živijo tudi zanimiva bitja, posebej prilagojena večni temi, pomanjkanju hranil, stalni temperaturi … V tisočletjih so se spremenila do te mere, da le malo spominjajo na svoje sorodnike, ki živijo na površju. Podali se bomo v podzemlje in izdelali pomemben jamske prebivalce, ki so za ohranjanje življenja v jamah ključnega pomena – netopirje.

2. 12. in 9. 12. 2023: Mavrični okraski

Nekatere živa bitja so očarljivo spremenljiva. Njihova površina, koža, luske ali perje se prelivajo v mavričnih barvah. Spoznavali bomo, kako je to mogoče in čemu služi ta nenavadna obarvanost. Iz naravnih in odpadnih materialov bomo zdelovali mavrično spremenljive okraske za praznično okrasitev doma.

Skip to content