ga('create', 'UA-39295762-1', 'pms-lj.si'); ga('send', 'pageview');

Cikel delavnic LOVIMO RAVNOTEŽJE

Odnosi med živimi bitji so zapleteni in medsebojno povezani. Zelene rastline, ki si hrano izdelujejo same, so plen rastlinojedcev, ti pa vir preživetja mesojedim plenilcem. Preživetje nekaterih različnih vrst je odvisno od skupnega sobivanja, druge vrste živijo na račun svojih gostiteljev. Nekatere živali živijo v skupnostih, kjer ima vsak posameznik posebno vlogo in brez drugih ne bi mogel preživeti. Zanimivi so tudi odnosi med pripadniki različnih spolov iste vrste. Letošnji cikel delavnic smo posvetili različnim oblikam sobivanja in odnosov med organizmi. Čeprav se ti stalno spreminjajo, pa se v naravi ohranja ravnotežje – pravimo mu tudi dinamično ravnovesje. Seveda bodo vsebine prilagojene otrokom med 5. in 12. letom starosti in vedno popestrene z ustvarjalnimi dejavnostmi. 

Delavnice se pričnejo ob 11. uri in trajajo uro in pol. Otroci, ki se udeležijo petih delavnic, prejmejo priznanje in darilce, če bodo obiskali vseh deset, pa še posebno nagrado. 

Otroci, mlajši od 5 let, se delavnice lahko udeležijo v spremstvu odrasle osebe (seveda so dobrodošli tudi odrasli spremljevalci starejših otrok). Spremljevalci za udeležbo na delavnici potrebujejo vstopnico za odrasle. 

Vstopnice so naprodaj pri blagajni muzeja in v naši spletni trgovini.

20. in 27. januar 2024: SO DINOZAVRI IZGUBILI RAVNOTEŽJE?

Predvidevanja strokovnjakov, kaj je povzročilo izumrtje dinozavrov, pozna že skoraj vsak otrok. Poigravali se bomo z ugibanji, kaj bi bilo, če na Zemljo ne bi padel ogromen asteroid, če ne bi bilo izbruhov supervulkanov, če bi z dinozavri bivala še kakšna druga, nam neznana bitja in kakšna bi bila… Domišljiji bomo prepustili prosto pot, ob tem pa spoznavali zapletene odnose med vsemi živimi bitji.

Pobarvali bomo modele različnih dinozavrov (tisti, ki so pri nas že barvali modele ankilozavrov, bodo lahko dopolnili svojo zbirko z novimi vrstami).

Nakup vstopnic za delavnico 20. 1. ob 11.00.

Nakup vstopnic za delavnico 27. 1. ob 11.00.

17. in 24. februar 2024: ČEBELICE LJUBIJO CVETLICE (IN OBRATNO)

Brez opraševalcev ne bi bilo cvetlic, cvetlice pa ne bi bile tako raznolike in pisane, če ne bi bilo opraševalcev. Otrokom bomo nazorno predstavili ta vzajemni razvoj, potem pa bomo izdelovali ljubke čebelice in cvetlice iz različnih materialov.

Nakup vstopnic za delavnico 17. 2. ob 11.00.

Nakup vstopnic za delavnico 24. 2. ob 11.00.

9. in 16. marec 2024: KO SE PTIČKI ŽENIJO

Po izročilu se ptički prično ženit že na Valentinovo, za Gregorjevo pa svatbenega obnašanja naših pernatih prijateljev ne moremo več prezreti. Pogovarjali se bomo o tem, kako si ptice izbirajo partnerje, kakšno vlogo prevzameta starša pri različnih vrstah in ali so si pari pri nekaterih vrstah zvesti celo življenje. Izdelali bomo mobile (obešanko) z raznobarvnimi ptički.

Nakup vstopnic za delavnico 9. 3. ob 11.00.

Nakup vstopnic za delavnico 16. 3. ob 11.00.

6. in 20. april 2024: SKUPAJ SMO MOČNEJŠI

Mravlje in čebele so le najbolj znane predstavnice živali, ki živijo v socialnih skupnostih, v katerih ima vsak predstavnik določeno vlogo. Spoznavali bomo te zanimive skupnosti in izdelali vsak svoje mravljišče v kozarcu.

Nakup vstopnic za delavnico 6. 4. ob 11.00.

Nakup vstopnic za delavnico 20. 4. ob 11.00.

11. in 25. maj 2024: PARTNERJA ZA VEDNO

Nekatere živali, čeprav redke, vse življenje preživijo in (ali) vzrejajo mladiče z istim partnerjem. Največ takšnih primerov je med pticami, med sesalci so redki. A najdejo se primeri vseživljenjskega partnerstva med ribami, kuščarji in celo raki. Spoznali bomo nekaj zanimivih primerov vseživljenjskega partnerstva in izdelali lončke za cvetje v obliki dveh labodov, ter jih zasadili s cvetjem.

Nakup vstopnic za delavnico 11. 5. ob 11.00.

Nakup vstopnic za delavnico 25. 5. ob 11.00.

8. in 15. junij 2024: VELIKA RIBA MAJHNO ŽRE

Skozi igro bomo spoznavali prehranjevalne splete v različnih življenjskih okoljih in z morskimi motivi okrasili majice za poletna potepanja.

Nakup vstopnic za delavnico 8. 6. ob 11.00.

Nakup vstopnic za delavnico 15. 6. ob 11.00.

7. in 21. september 2024: KDO BO ZMAGAL?

Med organizmi različnih vrst, pa tudi med pripadniki iste vrste, poteka nenehno tekmovanje za hrano, prostor, partnerje… Spoznali bomo nekaj zanimivih primerov in izdelali družabno igro, s katero se bo v tekmovalnem duhu lahko zabavala cela družina.

Nakup vstopnic za delavnico 7. 9. ob 11.00.

Nakup vstopnic za delavnico 21. 9. ob 11.00.

5. in 19. oktober 2024: ŽIVLJENJE NA TUJ RAČUN

Zajedavstvo pozna veliko različnih oblik. Zajedavci so s svojimi gostitelju lahko v različnih odnosih in jim povzročajo različne tegobe. Spoznali bomo nekaj zanimivih primerov. Med njimi je tudi gnezditveni parazitizem kukavice. Ta ptička pa je tudi pogosto tudi znanilka polne ure na urah. Izdelali bomo vsak svojo uro.

Nakup vstopnic za delavnico 5. 10. ob 11.00.

Nakup vstopnic za delavnico 19. 10. ob 11.00.

9. in 23. november 2024: TI MENI, JAZ TEBI

Nekatere vrste živijo v sožitju, kjer imajo vsi korist od sobivanja. Ta odnos se strokovno imenuje vzajemnost ali mutualizem. Lišaje tvorijo alge in glive, ki sobivajo, prežvekovalci brez mikroorganizmov v vampu ne bi mogli predelati rastlinske hrane, ti pa imajo tam na razpolago hranila ter varno in toplo zatočišče, potrebno za njihovo rast in razvoj. Tudi čebele in cvetlice so primer takšnega odnosa. Na delavnici pa jih bomo  spoznali še mnogo več.

Iz stročnic, ki dobro uspevajo prav zaradi takšnega odnosa z bakterijami, bomo izdelali čudovite mozaike.

Nakup vstopnic za delavnico 9. 11. ob 11.00.

Nakup vstopnic za delavnico 23. 11. ob 11.00.

7. in 14. december 2024: PRAZNIČNO OKRASJE V RAVNOTEŽJU

Na zadnji delavnici iz cikla Lovimo ravnotežje se bomo ob zabavni igri spomnili na vse različne oblike odnosov med živimi bitji ter izdelali zanimive praznične okraske.

Nakup vstopnic za delavnico 7. 12. ob 11.00.

Nakup vstopnic za delavnico 14. 12. ob 11.00.

Skip to content