Napoved delavnic RAZISKUJEMO NARAVO

Sobotne naravoslovne delavnice leta 2019

Cikel delavnic RAZISKUJEMO NARAVO smo pripravili ob naši občasni razstavi, posvečeni Giovanniju Antoniju Scopoliju in Žigi Zoisu. V duhu teh velikih mož, ki sta postavljala temelje naravoslovja na območju današnje Slovenije, bomo otrokom skozi igro, ustvarjanje in zabavo predstavili pomen naravoslovja in naravoslovnih raziskav ter jih navdušili za odstiranje skrivnosti narave. V času izzivov, ki jih postavljajo pred nas podnebne spremembe, izginjanje biodiverzitete in uničevanje okolja, bomo zagnane naravoslovce še kako potrebovali. Kot pravijo: na mladih svet stoji …

Delavnice se pričnejo ob 11. uri. Primerne so za otroke od 5 do 12 let, mlajši otroci se jih lahko  udeležijo v spremstvu odraslega. Zaradi zagotavljanja kakovosti in omejenih prostorskih zmogljivosti je število mest omejeno. Rezervacij ne sprejemamo, vstopnice pa so na voljo pri blagajni muzeja in v naši spletni trgovini (v spletu do dneva pred prireditvijo).

Otroci, ki se bodo udeležili petih delavnic, prejmejo priznanje in darilce.  

Sobota, 19. 1. in 26. 1. 2019: So dinozavri res leteli?

Znate odgovoriti? Prav mogoče je, da živite v zmoti. Pogovarjali se bomo o starodavnih plazilcih in izdelovali premikajoče se pterozavre, dinozavre in druge zavre.

Sobota,  16. 2. in 23. 2. 2019: Proučujemo podzemlje

Slovenija je kraška dežela in zibelka vede, ki proučuje življenju v podzemlju. Pogovarjali se bomo o raznolikosti življenja v večni temi pod zemljo in ustvarili slike praskanke z jamskimi živalmi.

Sobota, 9. 3. in 23. 3. 2019: Zakaj imajo ptice barvito perje?

Ljudje radi občudujemo ptičje petje in pisano perje. A čemu to služi? Poiskali bomo odgovore na to vprašanje in izdelali pojoče voščilnice z barvitimi ptički in dobrimi željami za ohranitev narave.

Sobota, 6. 4. in 20. 4. 2019: Šest nog, glava, oprsje in zadek

To so skupne značilnosti zelo velike skupine živali z nadvse raznolikimi predstavniki. Nekateri so koristni, drugi včasih povzročajo človeku obilo preglavic. Ko bomo spoznali njihov pomen, bomo izdelali zanimivo obešanko (mobile).

Sobota, 18. 5. in 25. 5. 2019: Gremo duhat rožice!

Spoznali bomo nekaj najpogostejših travniških cvetlic in izvedeli prenekatero uporabno zanimivost o njih. Z rožnimi vzorci bomo okrasili nakupovalne vrečke.

Sobota, 1. 6. in 8. 6. 2019: Pokukajmo pod morsko gladino

Preden se odpravimo na počitnice, bomo ob zabavni igri spoznavali morske živali. Izdelali in okrasili bomo vsak svoj naravoslovni dnevnik, da si bodo lahko otroci vanj zapisovali počitniške dogodivščine.

Sobota, 7. 9. in 14. 9. 2019: Kdo se boji velikih zveri?

Pogovarjali se bomo o vlogi velikih zveri v gozdu in izdelali mehke lutke medveda, risa in volka.

Sobota, 5. 10. in 12. 10. 2019: Želod ali žir?

Spoznavali bomo gozdne plodove in izdelali trajne venčke z uporabo naravnih materialov, ki jih najdemo v gozdu. Ob dnevu mrtvih jih bodo lahko otroci položili na grobove bližnjih.  

Sobota, 9. 11. in 23. 11. 2019: Svet pod našimi nogami

V našem modelu kraške jame bomo iskali stalaktite, stalgmite, pa tanke cevaste kapnike - špagete, kapniški steber, kristale kalcita, jamske bisere in posebne kapnike heliktite. Izdelali bomo vsak svoj model kraške jame. 

Sobota, 7. 12. in 14. 12. 2019: Sijaj plemenitih kovin

Zlato, srebro in platina so kemijski elementi, kovine in minerali. S skupnim imenom jih imenujemo plemenite kovine. Ko bomo spoznali njihove lastnosti, bomo z bleščicami kovinskega leska okrasili praznične okraske.

Prijavite se na e-novice