ga('create', 'UA-39295762-1', 'pms-lj.si'); ga('send', 'pageview');

Fosili so ostanki rastlin, živali ter drugih organizmov. S poznavanjem geološke preteklosti nam različni fosilizirani materiali nudijo vpogled v življenje nekoč.

Dolga desetletja se je, zaprašena v paleontološkem depoju Prirodoslovnega muzeja Slovenije, skrivala prav posebna zbirka – zbirka srednjemiocenskih fosilov s hrvaškega nahajališča v bližini kraja Radoboj.

V zbirki, katera do danes še ni bila na ogled širši javnosti, so odlično ohranjeni fosili različnih rastlinskih in živalskih vrst. Ohranjene so rdeče alge, deli kopenskih rastlih (listi, stebla, praproti) pa tudi žuželke (mravlje, muhe, kobilice, kačji pastir), ribe kostnice, dobro ohranjen pa je celo fosiliziran del ptičje peruti s perjem.

Dragocena zbirka je začela nastajati okoli leta 1842, dopolnjevala pa se je nekje do leta 1885. Prve primerke, ki so del zbirke, je arhiviral in okvirno popisal že kustos Henrik Freyer (1802-1866). V nadaljnjih letih delovanja muzeja pa je bila zbirka več desetletji prepuščena sama sebi, zato jo je načel zob časa. Fosilni ostanki so namreč, po izkopavanju z nahajališč, izpostavljeni drugačnim pogojem kot v samem nahajališču. To povzroči različne kemične reakcije in s tem nastanek novih mineralov in snovi, ki vplivajo na hitrejši razpad kamnine in posledično tudi fosilov v njej. Zaradi nastanka razpadajočega pirita, markazita ter žvepla, so bili primerki radobojske zbirke poškodovani. Vendar pa smo jih ponovno pregledali, očistili in sedaj tudi pripravili vsem na ogled.

Vsebina geološke vitrine četrtletja bo na ogled od 1. februarja do 1. junija 2024, v prostorih Prirodoslovnega muzeja Slovenije

Avtorji: Katarina Kadivec, Matija Križnar, Doroteja Fon

Skip to content