Biološka vitrina četrtletja

Veliki leščur (Pinna nobilis) je znamenita školjka, endemit Sredozemskega morja, ki je pred štirimi desetletji zaradi prehrane, športnega ribolova, okrasja in domnevno dragocenih biserov, v Jadranskem morju že skoraj izumrla. Potem ko so vrsto zavarovali, si je izjemno opomogla in njena populacija se je povečala celo do te mere, da so jo morali iz kopališč seliti na druge, od kopalcev bolj odmaknjene kraje. V zadnjih petih letih jo je v celotnem Sredozemskem morju ogrozil parazit (Happlosporidium pinnae), ki je populacije velikih leščurjev v celoti pomoril. V letu 2020 se je to zgodilo tudi v slovenskem morju. Zaradi spremenjenih podnebnih razmer in spremenjenih morskih poti je območje Sredozemskega morja v zadnjem desetletju naselila tudi druga sorodna vrsta leščurja, bodičasti leščur (Pinna rudis), ki so ga v Jadranskem morju odkrili šele pred tremi leti.

Kolofon:

Kustosi razstave: Tea Knapič, dr. Tomi Trilar, dr. Miha Jeršek

Avtorji razstave: Tea Knapič , dr. Miha Jeršek, mag. Matija Križnar, David Kunc, dr. Tomi Trilar, doc. dr. Al Vrezec in Jernej Uhan

Fotografije: Boris Bulić, dr. Miha Jeršek, Ciril Mlinar Cic, Tea Knapič, David Kunc, dr. Tomi Trilar, Wikipedia

Fotografija morskega dna: Ciril Mlinar Cic

Oblikovanje panojev: David Kunc

Predmeti na razstavi so iz zbirk Prirodoslovnega muzeja Slovenije in iz zasebnih zbirk dr. Mihe Jerška in doc. dr. Ala Vrezca.

Preparat bodičastega leščurja je iz zbirke Muzeja školjk Piran

Pri nabiranju materiala so nam pomagali sodelavci Akvarija Piran.

Lektoriranje in prevod besedil: Henrik Ciglič

Film: Ciril Mlinar Cic

Tisk panojev: Foto format d.o.o.

Tehnična postavitev razstave: Tehnična služba Prirodoslovnega muzeja Slovenije

Skip to content