Kolekcija izvirno oblikovanega nakita po zamisli Gašperja Gajška in Klare Rešetič z Naravoslovnotehniške fakultete je plod interdisciplinarnega skupinskega raziskovanja Manje Rep in Jerce Završnik na področju informacijske in grafične tehnologije, Karle Varga in Jureta Korenjaka, študentov arheologije na Filozofski fakulteti in Mateja Rostoharja s Fakultete za strojništvo, Univerze v Ljubljani ter njihovih profesorjev, Tine Milavec, Tanje Nuše Kočevar, Marjana Jenko in Marije Jenko.

Navdušila jih je naravna lepota rudnika Sitarjevec nad Litijo, ki je edinstveni spomenik rudarske in mineraloške dediščine. Pod vodstvom dr. Mihe Jerška, vodje Kustodiata za geologjo v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, so v dediščino zagledano srebrno okrasje oplemenitili z jaspisno-hematitno železovo rudo, ki izhaja iz rudnika, nakit pa je izdelal zlatar David Fink iz Zlatarne Aura in Zlatarne Karat.

Projekt je bil izbran na javnem razpisu “Projektno delo z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju – Po kreativni poti do znanja 2017 – 2020” Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije.

Razstava je bila na ogled od 4. 7. do 26. 7. 2019

Skip to content