Geološka vitrina četrtletja

Dne 28. februarja 2020 je nebo nad južno Slovenijo in severozahodno Hrvaško osvetlilo padanje meteorja. V ozračju se je razletel in na širše območje Novega mesta so popadali posamezni fragmenti tega nebesnega telesa, ki izvira iz asteroidnega pasu med Marsom in Jupitrom.

Najdeni so bili trije kosi meteorita, ki je dobil uradno ime Novo Mesto. Prvi kos z maso 203 g je našel Gregor Kos 4. marca, drugi kos z maso 469 g je bil najden 10. marca, tretji kos z maso 48 g pa je našla Gaja Ukar Ekart. Skupna masa odkritih meteoritov je torej 744 g.

Meteorit Novo Mesto spada med navadne hondrite ter je peti meteorit iz območja Slovenije, ki je uradno potrjen in vpisan v mednarodno bazo meteoritov. Prirodoslovni muzej Slovenije hrani dva največja fragmenta tega meteorita. Koliko fragmentov je ostalo na terenu, verjetno ne bomo izvedeli nikoli, saj so bili vsi trije kosi najdeni v prvih štirinajstih dneh po samem padcu. Po predvidevanjih strokovnjakov naj bi bilo na širšem območju Novega Mesta vsaj 100 kosov, med katerimi bi morali biti tudi takšni z maso več kot 50 kg. Meteorit Novo Mesto sodi v sam vrh svetovne naravne dediščine, saj je šele štiriintrideseti, ki so mu astronomi natančno določili orbito oziroma pot, po kateri je krožil okoli Sonca.

Na ogled od 15. decembra 2022 do predvidoma 31. marca 2023.

Fotografije: dr. Miha Jeršek

Oblikovanje plakata: David Kunc

Lektoriranje in prevod: Henrik Ciglič

 

Skip to content