Vitrina četrtletja

UL ALUO je v sklopu projekta Evropska noc raziskovalcev – Humanistika, to si ti! in v sodelovanju s Svetom za umetnost Univerze v Ljubljani pripravil razstavo Clovek # žival, ki je na ogled od petka, 2. 9. 2022 v Prirodoslovnem muzeju Slovenije.

Razstava je bila na ogled do 12. 12. 2022.

Razstava povezuje študentke in študente razlicnih študijskih smeri UL ALUO. Ustvarjali so na temo antropocentrizma, genetike, robotike in novih interakcijah med clovekom in živaljo, ki jih te znanosti omogocajo. Izbira materiala, tehnike in koncepta razstavljenih samostojnih ali skupinskih del je bila prepušcena ustvarjalkam in ustvarjalcem.

Projekt Clovek # žival je spodbujal k novim nacinom ustvarjanja in razmišljanja o temah telesnosti, zaznavanja, zavedanja, instinktivnosti in etike v odnosu do živali; predstavil bo tudi pomen umetnosti pri naslavljanju tematike. Na razstavi v Prirodoslovnem muzeju Slovenije bodo umetniška dela, nastala v okviru projekta, predstavljena kot enotna kompozicija. Vec podatkov o posameznih delih v priponki na dnu.

Sodelujoci študentke in študenti: Tim Topic, Jan Kranjec (Graficno oblikovanje); Amadeja Gvendolina Završnik, Jon Kušar (Ilustracija); Domen Hitrec, Mori Sikora, Sara Skenderija, Mark Šircel, Liza Jutra Norcic, Gal Tic, Klara Macek (Slikarstvo); Rilind Beqolli, Miha Livk (Industrijsko oblikovanje); Jera Dacar, Meta Mramor (Unikatno oblikovanje); Stela Primc, Vesna Markic (Kiparstvo)

Mentorica: prof. dr. Uršula Berlot Pompe
Somentor: Tim Prezelj

Spremno besedilo

Znak # (hashtag/lojtra), ki običajno na spletnih omrežjih zaznamuje digitalno povezane vsebine, se v naslovu umetniško raziskovalnega projekta Človek # žival pojavlja kot vizualni znak, ki v sestavi dveh horizontal in križajočih vertikal grafično izraža presečišče ali prečenje nasprotij. Nasprotja med človekom in živaljo so v okviru te razstave mišljena kot dvoumnosti, ki se nanašajo predvsem na nas, ljudi, ki do živali nenehno vzpostavljamo kontradiktorna razmerja. Živali empatično negujemo in antropomorfiramo, ko jih vzgajamo kot hišne ljubljenčke, obenem pa se do njih obnašamo izkoriščevalsko in barbarsko, ko nam služijo v živilski in tekstilni industriji, v biotehnoloških in genetskih eksperimentih. Občudujemo njihovo nečloveško inteligentnost in jih hkrati zlahka brezčutno eliminiramo, ko predstavljajo oviro našim utilitarnim in tehnološko progresivnim ciljem. Dela študentov ALUO v okviru projekta Človek # žival predstavljajo sodobne umetniške refleksije na temo živalskosti v odnosu do človeške telesnosti ali duševnosti in v različnih medijih izražajo metaforične, poetične, simbolne, (bio)tehnološke ali groteskne vidike tega kompleksnega in ambivalentnega razmerja.

Uršula Berlot Pompe

Skip to content