TI MENI, JAZ TEBI

09/11/2024 ob 11:00

Nekatere vrste živijo v sožitju, kjer imajo vsi korist od sobivanja. Ta odnos se strokovno imenuje vzajemnost ali mutualizem. Lišaje tvorijo alge in glive, ki sobivajo, prežvekovalci brez mikroorganizmov v vampu ne bi mogli predelati rastlinske hrane, ti pa imajo tam na razpolago hranila ter varno in toplo zatočišče, potrebno za njihovo rast in razvoj. Tudi čebele in cvetlice so primer takšnega odnosa. Na delavnici pa jih bomo  spoznali še mnogo več.

Iz stročnic, ki dobro uspevajo prav zaradi takšnega odnosa z bakterijami, bomo izdelali čudovite mozaike.

Cikel delavnic LOVIMO RAVNOTEŽJE

Odnosi med živimi bitji so zapleteni in medsebojno povezani. Zelene rastline, ki si hrano izdelujejo same, so plen rastlinojedcev, ti pa vir preživetja mesojedim plenilcem. Preživetje nekaterih različnih vrst je odvisno od skupnega sobivanja, druge vrste živijo na račun svojih gostiteljev. Nekatere živali živijo v skupnostih, kjer ima vsak posameznik posebno vlogo in brez drugih ne bi mogel preživeti. Zanimivi so tudi odnosi med pripadniki različnih spolov iste vrste. Letošnji cikel delavnic smo posvetili različnim oblikam sobivanja in odnosov med organizmi. Čeprav se ti stalno spreminjajo, pa se v naravi ohranja ravnotežje – pravimo mu tudi dinamično ravnovesje. Seveda bodo vsebine prilagojene otrokom med 5. in 12. letom starosti in vedno popestrene z ustvarjalnimi dejavnostmi.

Delavnice se pričnejo ob 11. uri in trajajo uro in pol. Otroci, ki se udeležijo petih delavnic, prejmejo priznanje in darilce, če bodo obiskali vseh deset, pa še posebno nagrado. 

Otroci, mlajši od 5 let, se delavnice lahko udeležijo v spremstvu odrasle osebe (seveda so dobrodošli tudi odrasli spremljevalci starejših otrok). Spremljevalci za udeležbo na delavnici potrebujejo vstopnico za odrasle.

Vstopnice so naprodaj pri blagajni muzeja in v naši spletni trgovini.

Skip to content