Cikel predavanj Modri planet: Visokogorska jezera

13/06/2013 ob 18:00

Cikel predavanj ob mednarodne letu Združenih narodov sodelovanja na področju voda z naslovom MODRI PLANET

Na četrtkovih predavanjih bodo priznani slovenski strokovnjaki spregovorili o različnih temah, ki se navezujejo na ta naravni element: kako je z vodo povezano delovanje  Prirodoslovnega muzeja Slovenije, kako in zakaj varovati vodna okolja in tam živeča živa bitja, kako voda vpliva na naše življenje in zakaj lahko postane človekova sovražnica, kako to preprečiti ter ne nazadnje, kako voda navdihuje človekovo umetniško ustvarjanje.

Vstop je prost.

Visokogorska jezera

Četrtek, 13. 6. 2013, ob 18. uri

Visokogorska jezera v Julijskih Alpah poznajo vsi obiskovalci slovenskih gora. Le malo pa jih ve, kako so globoka, katere vrste rastlin in živali živijo v njih in kako so ogrožena zaradi obiskovalcev, onesnaževanja ali klimatskih sprememb. Raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo že od leta 1991 vsako jesen obiščejo vseh 14 jezer v visokogorju in odvzamejo vzorce vode, rastlin in živali, da bi sledili morebitnim spremembam v kakovosti vode in življenja v njih. Na nekaterih jezerih so potekale tudi podrobnejše raziskave njihove ekologije v okviru mednarodnih projektov. Na predavanju bodo prikazani rezultati teh raziskav in tudi splošno stanje in ogroženost teh jezer.

Predava: prof. dr. Anton Brancelj, vodja Oddelka za raziskovanje sladkovodnih in kopenskih ekosistemov Nacionalnega inštituta za Biologijo.

Skip to content