Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Pinterjeva zbirka vzorcev lesa

»V stekleni omari pod tretjim oknom je 108 kranjskih vrst lesa nažaganih v obliki knjig z etiketami kot knjižni naslovi, zraven pa prav toliko kozarcev s semeni in fascikel z listi in cvetovi. Zbirko je posredoval zaslužni deželni guverner baron Schmidburg, zbral pa pl. Pinter, okrajni gozdar v Šmohorju.« Tako je grof Hohenwart v prvem vodniku po Kranjskem deželnem muzeju opisal Pinterjevo zbirko, ki je bila razstavljena že leta 1831 ob odprtju muzeja v licejski stavbi, v nekdanjem frančiškanskem samostanu. Nekdaj je zbirka vzorcev lesa obsegala kar 751 domačih in tujih vrst, do danes pa se je ohranilo le 115 primerkov, od tega 64 primerkov, ki so bili razstavljeni ob otvoritvi muzeja. Na njih so imena vrst zapisana z zlatimi črkami v nemščini, latinščini, italijanščini, madžarščini in slovenščini (v bohoričici).

  • Pinterjevi vzorci lesa (foto: David Kunc)
    Pinterjevi vzorci lesa (foto: David Kunc)
  • Pinterjevi vzorci lesa (foto: David Kunc)
    Pinterjevi vzorci lesa (foto: David Kunc)
  • Hohenwartov opis razstavljene Pinterjeve zbirke v prvem vodniku po Kranjskem deželnem muzeju (Hohenwart, F., 1836: Leitfaden für die das Landes-Museum in Laibach Besuchenden. Laibach. Str. 11)
    Hohenwartov opis razstavljene Pinterjeve zbirke v prvem vodniku po Kranjskem deželnem muzeju (Hohenwart, F., 1836: Leitfaden für die das Landes-Museum in Laibach Besuchenden. Laibach. Str. 11)

Prijavite se na e-novice