Narava Slovenije: Ljubljansko barje in Iška

Ni na zalogi

Redna cena:

15.00 EUR

Ni na zalogi

Kategorija:

ANDREJ GOGALA: NARAVA SLOVENIJE: LJUBLJANSKO BARJE IN IŠKA

Opis

Ali lahko Ljubljansko barje po več stoletjih izsuševanj, regulacij in izkoriščanja še kaj nudi ljubitelju narave, ki želi doživljati dih nebrzdane divjine, neukročene in nepozidane z izdelki ene same izmed več milijonov vrst živih bitij, tekmujočih za prostor na modrem planetu? Barje sem s starši obiskoval že kot otrok, kot biolog sem odkrival bogastvo njegovega očem skritega drobnega življenja, kot fotograf pa sem vedno znova priča čarobnim trenutkom, ki jih soustvarjajo voda, sonce in živa bitja s svojimi ponavljajočimi, a vendar vsakič drugačnimi obrati v krogotoku časa in življenja. Ljubiteljev močvirja, ki žal vedno bolj postaja koruzna njiva, smetišče ali trgovsko-industrijska soseska, je še veliko. Nekateri to ljubezen združujejo s strokovnim delom naravoslovca in so za to knjižico zapisali nekaj svojih misli ali prispevali svoje fotografije.

Med rečicami, ki kot pritoki Ljubljanice pojijo barjansko ravnino, je nekaj posebnega Iška. Ustvarila je sotesko neverjetne lepote in ohranjene narave, v kateri lahko doživljamo gorsko okolje z gamsi in endemičnimi kranjskimi jegliči na pragu glavnega mesta. Bodo mesojede rosike na ostankih barjanske šote tudi v prihodnje na lepljive biserne kapljice lovile svoje šesteronoge žrtve in jih prebavljale s svojimi prebavnimi sokovi? Bo ostala divjina Iškega Vintgarja nedotaknjena in nudila užitke občudovalcem? Odgovori na ta in podobna vprašanja so odvisni od odločitev nas vseh, ki nam je narava prepuščena na milost in nemilost. Upam, da bosta k lažjim odločitvam pripomogla tudi razstava in ta knjižica, ki nikakor ni popoln pregled naravne dediščine obravnavanega območja a skuša prikazati najvrednejše, kar je tu še ostalo. In tega ni malo.

  • Avtorji besedil: Andrej Gogala, Tomi Trilar, Ivo A. Božič, Tatjana Čelik, Vesna Grobelnik, Boris Kryštufek, Ciril Mlinar, Alja Pirnat, Katja Poboljšaj, Nada Praprotnik, Andrej Seliškar, Dare Šere, Staša Tome, Rudi Verovnik, Matjaž Bedjanič in Davorin Tome.
  • Avtorji fotografij: Andrej Gogala, Ciril Mlinar, Ivo A. Božič, Matjaž Bedjanič, Tatjana Čelik, Janez Gregori, Vesna Grobelnik, Aleksandra Lešnik, Tomaž Mihelič, Alja Pirnat, Andrej Seliškar, Dare Šere, Davorin Tome, Tomi Trilar in Rudi Verovnik.
  • Oblikoval: Dušan Kramberger
  • Izdal in založil: Prirodoslovni muzej Slovenije
  • Ljubljana 2001, ponatis 2008
  • 67 strani
Skip to content