Miška, slonček in muzejsko morje

Na zalogi

Redna cena:

6.50 EUR

2 na zalogi

Kategorija:

Avtorica: Ljerka Trampuž

Miška, slonček in muzejsko morje : vodnik po morski diorami
Ljubljana, Prirodoslovni muzej Slovenije, 2017

Opis

V Prirodoslovnem muzeju Slovenije smo oktobra 2017 izdali knjigo za otroke z naslovom Miška, slonček in muzejsko morje, avtorice Ljerke Trampuž. Knjiga  je s svojima likoma miške in slončka ter vodnico Majo res nadaljevanje prejšnjih dveh slikanic iste avtorice, vendar tokratna knjiga samo slikanica ni več. Gre namreč za vodnik po morskem svetu za predšolske otroke in otroke prvega triletja osnovne šole. V knjigi so predstavljeni različni organizmi, ki jih najdemo v slovenskem morju ali pa v morjih drugje po svetu in so seveda razstavljeni tudi v Prirodoslovnem muzeju Slovenije tako na stalni zbirki kot tudi na veliki občasni razstavi Naše malo veliko morje. V vodniku je avtorica med drugim podrobneje predstavila školjko pokrovačo, leščurja, morskega psa, želvo glavato kareto, rdečo bodiko ali veliko škarpeno, morskega biča in morskega ježka. Pri vsakem je povedala nekaj bioloških podatkov, razumljivih starostni stopnji otrok, katerim je knjiga namenjena. Predvsem pa je pri tem povedala tudi veliko zanimivosti, ki si jih otroci najlažje zapomnijo. Zelo poučen je del, ki govori o glavati kareti. Saj je v zgodbi o tej želvi močno poudarjen tudi okoljevarstveni vidik, ki omenja plastiko in nevarnosti, ki jo ta predstavlja za obstoj glavatih karet.
Dogajanje v celotni zgodbi je postavljeno v zimski čas, zaradi česar spomin na poletje in morske dogodivščine oba otroka, torej miško in slončka, še bolj pritegne in potegne v muzejsko dogajanje povezano z morjem.
Besedilo vodnika je napisano na res zanimiv in poučen način ter duhovito obarvano. Dopolnjujejo ga prisrčne in duhovite ilustracije Marjana Mančka ter številne barvne fotografije  Cirila Mlinarja Cica. Knjigo je izvrstno oblikovala Barbara Bogataj Kokalj. Vodnik je torej odličen didaktični pripomoček pri dopolnjevanju otrokovega znanja o morskem svetu skozi zabavno zgodbo dogodivščin dveh otrok, ki ju poosebljata miška in slonček, ki prideta v muzej na obisk. Hkrati pa je vodnik lahko tudi osnova vzgojiteljicam v otroških vrtcih in učiteljicam v osnovni šoli, s katero bodo lahko nadgrajevale svoje znanje o morskem svetu in ga posredovale naprej otrokom.

Ljerka Trampuž, univ. dipl. biol., muzejska svetnica

november 2017

Skip to content