Mineraloška zbirka Renata Vidriha

Avtorja razstave: dr. Renato Vidrih in dr. Miha Jeršek
Fotografije: M. Jeršek, R. Vidrih, P. Sinčič, M. Godec

Geološka vitrina četrtletja je na ogled od 12. februarja do 10. maja 2009.

Razstava predstavlja aktivno zasebno in javno dostopno sistematsko zbirko mineralov, ki jo je v 30-tih letih zbral dr. Renato Vidrih. Izmed približno 3.500 inventariziranih primerkov, ki jih danes zajema zbirka, so predstavljeni izbrani vzorci iz znamenitih nahajališč Slovenije, bivše Jugoslavije in iz nahajališč širom po svetu, predvsem iz Brazilije.

Razstavljeni so tako rudni kot spremljajoči minerali, mineraloške redkosti in minerali draguljarske kakovosti.

 • Pogled na zbirko, ki je na ogled v vasi Studeno pri Postojni. Obsega dva prostora v skupni izmeri skoraj 70m2 površine. Minerali so razporejeni v 30 manjših in desetih večjih vitrinah. V prvem prostoru je urejena sistematika, v drugem pa so razne mineraloške posebnosti. V veliki vitrini so razstavljeni večji primerki, predvsem iz brazilskih, romunskih in jugoslovanskih nahajališč. Vsi primerki so oštevilčeni in vneseni v inventarno knjigo, ki je seveda za nadaljno obdelavo podatkov o posameznih vzorcih na voljo tudi v računalniku.
  Pogled na zbirko, ki je na ogled v vasi Studeno pri Postojni. Obsega dva prostora v skupni izmeri skoraj 70m2 površine. Minerali so razporejeni v 30 manjših in desetih večjih vitrinah. V prvem prostoru je urejena sistematika, v drugem pa so razne mineraloške posebnosti. V veliki vitrini so razstavljeni večji primerki, predvsem iz brazilskih, romunskih in jugoslovanskih nahajališč. Vsi primerki so oštevilčeni in vneseni v inventarno knjigo, ki je seveda za nadaljno obdelavo podatkov o posameznih vzorcih na voljo tudi v računalniku.
 • Zbirka se stalno veča in bogati, seveda v odvisnosti od finančnih sredstev in časa. Vsak nov mineral, najden na terenu ali kupljen na številnih mednarodnih mineralnih sejmih, pokaže pod lupo ves svoj sijaj in lepoto, predvsem pa svoje prave oblike in čistost.
  Zbirka se stalno veča in bogati, seveda v odvisnosti od finančnih sredstev in časa. Vsak nov mineral, najden na terenu ali kupljen na številnih mednarodnih mineralnih sejmih, pokaže pod lupo ves svoj sijaj in lepoto, predvsem pa svoje prave oblike in čistost.
 • Nabiranje kremenovih kristalov v okolici Žirovskega vrha, nabiranje rudnih mineralov v slovenskih in včasih jugoslovanskih rudiščih, vedno radodarna makedonska nahajališča (Alinci pri Prilepu - na sliki), diamantna reka v Minas Geraisu v Braziliji....
  Nabiranje kremenovih kristalov v okolici Žirovskega vrha, nabiranje rudnih mineralov v slovenskih in včasih jugoslovanskih rudiščih, vedno radodarna makedonska nahajališča (Alinci pri Prilepu - na sliki), diamantna reka v Minas Geraisu v Braziliji....
 • Ogled zaprtega rudnika zlata v Sacramentu v Kaliforniji (ZDA). Najlepši so spomini na minerale, ki jih zbiralec najde sam, pa čeprav ne dosegajo lepote in redkosti kupljenih primerkov iz svetovno znanih nahajališč, kamor seveda večina nima vstopa. Zato je potrebno izkoristiti vsak svoboden trenutek za obisk nahajališč.
  Ogled zaprtega rudnika zlata v Sacramentu v Kaliforniji (ZDA). Najlepši so spomini na minerale, ki jih zbiralec najde sam, pa čeprav ne dosegajo lepote in redkosti kupljenih primerkov iz svetovno znanih nahajališč, kamor seveda večina nima vstopa. Zato je potrebno izkoristiti vsak svoboden trenutek za obisk nahajališč.
 • Največ vzorcev je bilo kupljenih na različnih mednarodnih razstavah in sejmih, kot so npr. v Munchnu, Sainte Marie aux Minesu (slika zgoraj), Tišnovu (slika spodaj), Bologni, Veroni…, pa tudi v Tržiču in Ljubljani.
  Največ vzorcev je bilo kupljenih na različnih mednarodnih razstavah in sejmih, kot so npr. v Munchnu, Sainte Marie aux Minesu (slika zgoraj), Tišnovu (slika spodaj), Bologni, Veroni…, pa tudi v Tržiču in Ljubljani.
 • Posamezni minerali iz zbirke so bili objavljeni v številnih naravoslovnih revijah (Življenje in tehnika, Proteus, Gea, Kemija v šoli), na fotografskih razstavah, koledarjih, več knjigah, Enciklopediji Slovenije in Slovenskem velikem leksikonu, predvsem pa v delih Minerali na Slovenskem, 1995 in Svet mineralov 2002.
  Posamezni minerali iz zbirke so bili objavljeni v številnih naravoslovnih revijah (Življenje in tehnika, Proteus, Gea, Kemija v šoli), na fotografskih razstavah, koledarjih, več knjigah, Enciklopediji Slovenije in Slovenskem velikem leksikonu, predvsem pa v delih Minerali na Slovenskem, 1995 in Svet mineralov 2002.

Prijavite se na e-novice