Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Šakali v Sloveniji

Biološka vitrina cetrtletja Šakali v Sloveniji je na ogled od 13. 1. 2011 do 15. 5. 2011. Muzej je odprt vse dni v tednu med 10. in 18. uro, v cetrtek od 10. do 20. ure.

Avtorja: prof. dr. Boris Kryštufek in Mojca Jernejc Kodric 

Obmocje razširjenosti šakala se je v casu širilo in krcilo. Kolikor lahko sodimo po zgodovinskih dokumentih, je bil v zadnjih stoletjih najbrž stalno prisoten v ozkem obalnem pasu Balkanskega polotoka, kamor ga je potisnil veliko bolj razširjeni volk. V 20. stoletju se je postopno širil iz južne in srednje Dalmacije v severno Dalmacijo, v zacetku 80-ih let pa se je pricel stalno pojavljati v Istri. Ta širitveni val, ki je dosegel tudi Italijo in srednjo Evropo (Avstrija, Nemcija, Ceška, Slovaška), se je kasneje umiril. Nekako v tem casu so se šakali zaceli širiti tudi v vzhodnem delu Balkanskega polotoka (Bolgarija, vzhodna Srbija) in v Panonski nižini, kjer danes živi vecina evropskih šakalov.

Prvi klateški šakali so prišli v Slovenijo že leta 1953, verjetno kot spremljevalci nomadskih pastirjev, ki so v sušnem letu 1952 k nam prignali veliko credo ovac iz Makedonije. Ko so ovce razprodali, so se šakali raztepli naokrog in prišli celo do Kobarida. V zadnjih 20-30 letih so se sporadicno pojavljali v raznih obmocjih države, v zahodni in osrednji Sloveniji pa so danes že stalna vrsta, ki se tudi razmnožuje.

Podrobnosti o šakalih

  • Pojavljanje šakala (Canis aureus) v Sloveniji v zadnjega pol stoletja. ( ? – dvomljiv podatek, Vir: Sesalci Slovenije, 1999; z dopolnili po razlicnih virih)
    Pojavljanje šakala (Canis aureus) v Sloveniji v zadnjega pol stoletja. ( ? – dvomljiv podatek, Vir: Sesalci Slovenije, 1999; z dopolnili po razlicnih virih)
  • Lobanja mlade samice, ki je bila avgusta 2010 povožena na Ljubljanskem barju, med Podpecjo in Notranjimi Goricami. (Foto: C. Mlinar Cic)
    Lobanja mlade samice, ki je bila avgusta 2010 povožena na Ljubljanskem barju, med Podpecjo in Notranjimi Goricami. (Foto: C. Mlinar Cic)
  • Dermoplasticni preparat šakala, uplenjenega januarja 2010 na Hrvaškem. Koža je bila pri poskusu vnosa v Slovenijo zasežena zaradi kršitve Konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živecimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES). (Foto: C. Mlinar Cic)
    Dermoplasticni preparat šakala, uplenjenega januarja 2010 na Hrvaškem. Koža je bila pri poskusu vnosa v Slovenijo zasežena zaradi kršitve Konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živecimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES). (Foto: C. Mlinar Cic)