Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Živela evolucija!

Zanimiva in interaktivna predstavitve enega najpomembnejših naravnih mehanizmov, ki krojijo naš svet!

Kako se je razvijal modri planet in življenje na njem prikazujeta nazorni racunalniški animaciji. Ob modelu dinozavra v naravni velikosti in nekaterih originalnih fosilnih ostankih išcemo odgovore na vprašanja, ki so si jih zastavljali ucenjaki, preden je Charles Darwin spoznanja povezal v znamenito evolucijsko teorijo. Njegovo življenje je zaznamovalo potovanje z ladjo Beagle, ki se ga na modelu ladjice simbolicno lahko udeležijo tudi otroci. Evolucijska teorija navduši s svojo preprostostjo, da se nehote vprašamo, zakaj se ljudje tega niso domislili že prej. Njene raznolike obraze lahko spoznavamo na interaktivnih raziskovalnih postajah. V vec kot treh in pol milijardah let je evolucija oblikovala neizmerno raznolikost življenja na Zemlji. Tik pred zdajci se je iz opicjih prednikov razvil tudi clovek. Zavzel je vsa življenjska okolja na Zemlji in v svoji oholosti korenito posega v okolje. Ob tem pozablja, da je le ena izmed množice vrst, podrejen naravnim zakonom, kot vse druge. Kdo ve, kakšna prihodnost ga caka?   

Vodja projekta, scenarij in interpretacija: dr. Staša Tome

Kustosi razstave: dr. Breda Cinc Juhant, dr. Andrej Gogala, dr. Bogdan Horvat, Alenka Jamnik, Mojca Jernejc Kodric, Urška Kacar, Mag. Matija Križnar, prof. dr. Boris Kryštufek, dr. Nada Praprotnik, dr. Ignac Sivec, dr. Staša Tome, Ljerka Trampuž, dr. Tomi Trilar, doc. dr. Al Vrezec (vsi Prirodoslovni muzej Slovenije)

Razstava je bila na ogled od 25. 11. 2013 do 31. 8. 2016.

 

Razstavo je financiralo Ministrstvo za kulturo, podprli pa so jo naslednji SPONZORJI: