Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Fosilen les iz zbirke Prirodoslovnega muzeja Slovenije

Fosilen les je ostanek nekdanjih rastlin, ki so se po odmrtju dovolj hitro znašle v primernem okolju, kjer je bilo onemogoceno njihovo razpadanje; v mocvirju, blatu, mulju, pesku, vulkanskem pesku, smoli,… . Dolgotrajne, fizikalno-kemijske procese ki sledijo, z eno besedo imenujemo fosilizacija. Glede na njen potek in koncno obliko fosila, v našem primeru lesa, locimo vec nacinov fosilizacije.

Podrobnosti o fosilnem lesu

  • Rekonstrukcija zgornjekarbonske pokrajine, izdelana na osnovi najdb rastlinskih ostankov v Posavskih gubah (avtor: Uroš Premru, Geološki zavod Slovenije; iz knjige "Karbonski gozd" Tee Kolar-Jurkovšek in Bogdana Jurkovška, 2002)
    Rekonstrukcija zgornjekarbonske pokrajine, izdelana na osnovi najdb rastlinskih ostankov v Posavskih gubah (avtor: Uroš Premru, Geološki zavod Slovenije; iz knjige "Karbonski gozd" Tee Kolar-Jurkovšek in Bogdana Jurkovška, 2002)