Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Slike v kamnu

Razstava Slike v kamnu je na ogled od 23. decembra 2005 do srede februarja 2006.

Priznani makedonski stenski slikar Danevski Ljubena Dimkaroskega zaradi njegovih talentov naslavlja z renesancnim umetnikom.

Zaprisežen v umetnost, se izraža kot glasbenik, poet in slikokipar kamenja. Tistega preprostega prodnika, ki objema Gradašcico ali sijoce žarecega iz gore Nide. Doma iz Prilepa, kjer zemlja v nedrih vasi Alincev nosi razkošja mineralov, se umetnik priklanja velicini narave s svojstvenim poseganjem v mikrokozmos kamna. Arhaicnost in obrednost, dar prednikov, Ljubena inspirirata v novo izraznost. Ciklusi vode, ozvezdij, portretov, pokrajin in vilincev se vrstijo drug za drugim.

Jeseni letošnjega leta je na razstavi Dragulji - v kamen ujeta barva našel domovanje tudi umetnikov Krilati angel, ki se s krili dotika clovekove nežnosti.
V zadnjem, a ne poslednjem ciklusu, skuša avtor ujeti zlatenje Makedonije, ki je osupljivo lepa.
Preseneca Ljubenova preprostost videnja in zlivanja z naravo ter darežljivost, ko s svojimi miniaturami nagovarja otroško in odraslo dušo v cudenje.

  • Avtoportret. Foto: dr. Miha Jeršek
    Avtoportret. Foto: dr. Miha Jeršek
  • Cipresa. Foto: dr. Miha Jeršek
    Cipresa. Foto: dr. Miha Jeršek
  • Konj. Foto: dr. Miha Jeršek
    Konj. Foto: dr. Miha Jeršek