MIŠKA IN SLONČEK V MUZEJSKI KRAŠKI JAMI

Na zalogi

Redna cena:

8.00 EUR

10 na zalogi

Kategorija:

V Prirodoslovnem muzeju Slovenije smo v mesecu juniju 2022 izdali novo knjigo za otroke z naslovom Miška in slonček v muzejski kraški jami avtorice Ljerke Trampuž. Avtorica: Ljerka Trampuž

Opis

V Prirodoslovnem muzeju Slovenije smo v mesecu juniju 2022 izdali novo knjigo za otroke z naslovom Miška in slonček v muzejski kraški jami avtorice Ljerke Trampuž. Knjiga je s svojima likoma miške in slončka ter vodnice Maje nadaljevanje prejšnjih petih knjig iste avtorice (Muzejska pripovedka ali Miška in slonček v Prirodoslovnem muzeju (2010); Miška in slonček pri gozdnih živalih (2015); Miška, slonček in muzejsko morje (2017) ter Miška, slonček in Ljubljansko barje v muzeju – Vlažni travniki (2020) in Miška, slonček in Ljubljansko barje v muzeju – Močvirje in barje (2021)).

Nova knjiga  je namenjena otrokom od 6. do 10. leta starosti.  Seveda pa je namenjena tudi mlajšim otrokom, če so ti spodbujeni od staršev ali starih staršev.

Vodnica Maja v tokratni knjigi miško in slončka popelje na poučni sprehod po modelu kraškega podzemlja, ki predstavlja kraško jamo z vsemi njenimi značilnostmi. Sproti jima razlaga posamezne kraške pojave in oblike podzemlja z njihovimi zanimivi prebivalci. Razlage kraških pojavov so pogosto predstavljene s primerjavami iz vsakdanjega življenja majhnih otrok, tako da so jim bolj razumljive. Opisani in razloženi so nastanki in vrste kapnikov. Minerali, ki kapnike gradijo in v kakšnih kamninah navadno nastajajo kraške jame. Miška in slonček seveda spoznata tudi vse značilnosti jamskih živali, med katerimi je najbolj znana človeška ribica ali močeril.

Besedilo je napisano razgibano, igrivo, tudi duhovito in razumljivo majhnim otrokom. Bogato je opremljeno z izbranimi fotografijami, risbami in ilustracijami velikega slovenskega ilustratorja Marjana Mančka.

Tudi nova knjiga je naravovarstveno ubrana in otroka spet uči pravilnega odnosa do narave. Hkrati pa, kot vse dosedanje knjige (v bistvu literariziranivodniki), v otroku prebuja upanje, da za človeka in naravo še ni vse izgubljeno.

Skip to content