Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Gemologija

 

 • Smaragd trapische je zanimivo vzporedno zrašcanje šestih prizmatskih kristalov smaragda okoli centralnega kristala smaragda, vmesni prostor pa je zapolnil mineral albit. Tovrstni primerki so znani samo iz Kolumbije. Primerek na fotografiji ima 2,12 karata. (foto: Miha Škerlep)
  Smaragd trapische je zanimivo vzporedno zrašcanje šestih prizmatskih kristalov smaragda okoli centralnega kristala smaragda, vmesni prostor pa je zapolnil mineral albit. Tovrstni primerki so znani samo iz Kolumbije. Primerek na fotografiji ima 2,12 karata. (foto: Miha Škerlep)
 • Zvezda v karaoka safirjih je del enotnega kristala in je geometrijsko pravilna in strukturno dolocena. Najveckrat je rjava ali zlatorumena, lahko pa tudi srebrna oziroma srebrnosiva.Poleg izrazite zvezde je v karaoka safirjih jasno opazna conarna rast kristalov, ki je poudarjena z razlicno obarvanostjo. Karaoka safir draguljarske kakovosti z izrazito in pravilno zvezdo ima 39 karatov in dimenzije 32x25mm (foto: Miran Udovic).
  Zvezda v karaoka safirjih je del enotnega kristala in je geometrijsko pravilna in strukturno dolocena. Najveckrat je rjava ali zlatorumena, lahko pa tudi srebrna oziroma srebrnosiva.Poleg izrazite zvezde je v karaoka safirjih jasno opazna conarna rast kristalov, ki je poudarjena z razlicno obarvanostjo. Karaoka safir draguljarske kakovosti z izrazito in pravilno zvezdo ima 39 karatov in dimenzije 32x25mm (foto: Miran Udovic).
 • Kristali mavricnih granatov so izredno redki in doslej najdeni le v kontaktno metamorfnih kamninah Mehike. Vrhnji deli kristalov, to je od enega do treh milimetrov, so prosojni in vedno svetlejši kot sama jedra. Zanimivo je, da se je rast kristalnih ploskev v zgornjih delih veckrat prekinila in ponovno nadaljevala tako, da so v bistvu nastali fantomi granatov. Svetloba se od posameznih ploskev razlicno lomi oziroma odbija in interferira, pri cemer se razvijejo mavricne barve granatov. Pojav je poznan tudi kot briljantna iridiscenca.Mavricni granat je edini razlicek granata pri katerem lahko opazimo tudi modro barvo. Primerek ima v premeru 0.8 cm. (foto: Miha Škerlep)
  Kristali mavricnih granatov so izredno redki in doslej najdeni le v kontaktno metamorfnih kamninah Mehike. Vrhnji deli kristalov, to je od enega do treh milimetrov, so prosojni in vedno svetlejši kot sama jedra. Zanimivo je, da se je rast kristalnih ploskev v zgornjih delih veckrat prekinila in ponovno nadaljevala tako, da so v bistvu nastali fantomi granatov. Svetloba se od posameznih ploskev razlicno lomi oziroma odbija in interferira, pri cemer se razvijejo mavricne barve granatov. Pojav je poznan tudi kot briljantna iridiscenca.Mavricni granat je edini razlicek granata pri katerem lahko opazimo tudi modro barvo. Primerek ima v premeru 0.8 cm. (foto: Miha Škerlep)
 • Opal imperial je macje oko opala, kjer se prerašcajo železovi minerali z opalom. Macje oko opala iz Mehike (foto: Miha Škerlep).
  Opal imperial je macje oko opala, kjer se prerašcajo železovi minerali z opalom. Macje oko opala iz Mehike (foto: Miha Škerlep).
 • Rubin iz Vietnama je v zadnjem casu zelo popularen. Poleg razmeroma kakovostnih klasicnih rubinov ima Vietnam tudi redke primerke rubina trapische, kjer se prerašca temen, crn mineral z rubinom. Rdec do vijolicast rubin trapische iz Vietnama ima približno 1 cm v premeru ( foto: dr. Tomi Trilar).
  Rubin iz Vietnama je v zadnjem casu zelo popularen. Poleg razmeroma kakovostnih klasicnih rubinov ima Vietnam tudi redke primerke rubina trapische, kjer se prerašca temen, crn mineral z rubinom. Rdec do vijolicast rubin trapische iz Vietnama ima približno 1 cm v premeru ( foto: dr. Tomi Trilar).
 • Korundi prilepskega dolomitnega marmorja so lahko med seboj zrašceni. Primerek ima 12 cm v višino. (foto: Ciril Mlinar)
  Korundi prilepskega dolomitnega marmorja so lahko med seboj zrašceni. Primerek ima 12 cm v višino. (foto: Ciril Mlinar)
 • Korund prilepskega dolomitnega marmorja se vedno prerašca z diasporom. Primerek ima 8 cm v višino. (foto: Ciril Mlinar)
  Korund prilepskega dolomitnega marmorja se vedno prerašca z diasporom. Primerek ima 8 cm v višino. (foto: Ciril Mlinar)
 • Obesek z rubinoma iz prilepskega dolomitnega marmorja. Obesek je bil predstavljen v okviru Ars Aurum Slovenica na razstavi v Dallasu 1997.
  Obesek z rubinoma iz prilepskega dolomitnega marmorja. Obesek je bil predstavljen v okviru Ars Aurum Slovenica na razstavi v Dallasu 1997.
 • Ogrlica iz ohridskih biserov je imitacija naravnih oziroma gojenih biserov. (foto: Miha Škerlep)
  Ogrlica iz ohridskih biserov je imitacija naravnih oziroma gojenih biserov. (foto: Miha Škerlep)

Svet draguljev

AHAT
AKVAMARIN
ALBIT
ALEKSANDRIT
ALMANDIN
AMETIST
AMETRIN
ANDALUZIT
ANDAMOOŠKI OPAL
ANDEZIN
ANDRADIT
ANIOLIT
ANORTIT
ANORTOKLAZ
AZURIT
BELI OPAL
BERIL
BISERI
BOULDER
BYTOWNIT
CIRKON
CITRIN
CADAVEC
CIASTOLIT
CRNI OPAL
DEMANTOID
DENDRITNI AHAT
DIAMANT
DIOPSID
DRAGI OPAL


DRAVIT
ELABIT
GAHNOSPINEL
GLINENCI
GOSCHENIT
GRANATI
GROSULAR
HARLEKINOV OPAL
ELIODOR
HELIOTROP
HEMATIT
HESONIT
HIALIT
HIALOFAN
HIALOFAN
HIDDENIT
HIDROFAN
HIDROGROSULAR
IMPERIALNI OPAL
JANTAR
JASPIS
JASPISOV OPAL
KALCEDON
KALCEDONSKA ROŽA
KALIJEVI GLINENCI
KAMENA STRELA
KARNEOL
KIMOFAN
KLOROMELANIT
KORALE


KORUND
KREMEN
KRISTALNI OPAL
KRIZOBERIL
KRIZOKOLA
KRIZOLIT
KRIZOPRAS
KUNZIT
LABRADORIT
LAPIS LAZULI
LES
MACJE OKO
MAHOVNI AHAT
MALAHIT
MATRIKS OPAL
MAVRICNI GRANAT
AW SIT SIT
MELANIT
MESECEV KAMEN
METEORITI
MIKROKLIN
MLEKOVEC
MORGANIT
MORIO
MOZAICNI OPAL
NAVADNI OPAL
NEFRIT
OBSIDIAN
OGNJENI AHAT
OGNJENI OPAL
OLIGOKLAZ
OLIVIN
OMFACIT
ONIKS
OPAL
OPAL LEHOSOS
OPALI BLISK
ORTOKLAZ
PAVOV OPAL
PERIDOT
PIROP
PLAGIOKLAZI
PLAMENSKI OPAL
PLAZMA
PRAS OPAL
PRASEM
RDECI BERIL
RODOHROZIT
RODOLIT
RODONIT
ROŽEVEC
RUBIN

SAFIR
SANIDIN
SARD
SARDER
SARDONIKS
SIVI OPAL
SMARAGD
SMARAGDI TRAPIŠI
SODALIT
SOKOLJE OKO
SONCEV KAMEN
SPEKTROLIT
SPESSARTIN
SPINEL
SPODUMEN
ŠORLIT
TANZANIT
TEKTITI
THULIT
TIGROVO OKO
TOPAZ
TOPAZOLIT
TRAPIŠI RUBIN
TSAVORIT
TURKIZ
TURMALINI
UVAROVIT
VANADIJEV BERIL
VIRIDIN
ZELENI BERIL
ZLATI BERIL
ZOISIT
ZVEZDASTI OPAL
ZVEZDASTI SMARAGD
ŽAD
ŽADEIT

DIAMANT

KORUND

BERIL

TOPAZ

OLIVIN

TURMALINI

GRANATI

KRIZOBERIL

SPINEL

SPODUMEN

ZOISIT

ŽAD

KREMEN

OPAL

ANDALUZIT

CIRKON

LAPIS LAZULI

TURKIZ

MALAHIT

AZURIT

DIOPSID

HEMATIT

KRIZOKOLA

RODOHROZIT

RODONIT

SODALIT

METEORITI

TEKTITI

OBSIDIAN

GLINENCI

BISERI

JANTAR

KORALE

LES