Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Slovenski arhiv živalskih zvokov

Slovenski arhiv živalskih zvokov je študijska zbirka posnetkov živalskih zvokov, ki jo hrani Prirodoslovni muzej Slovenije. Zbirka vsebuje vecinoma originalne posnetke živalskega oglašanja in petja na DAT-kasetah, analognih magnetnih trakovih in kasetah, ter digitalnih medijih za shranjevanje (trdi diski, cedeji, cederomi, devedeji, itd.), ki so jih posneli kustosi PMS in nekateri drugi zunanji sodelavci muzeja. Na digitalne medije za shranjevanje smo pred kratkim prenesli del starejše zbirke stenicjih oglašanj (Heteroptera), ki je bila posneta na analognih magnetnih trakovih.

Osnovni cilj sodelavcev arhiva je zbrati posnetke petja in oglašanja vseh živalskih vrst, ki proizvajajo zvok in živijo na ozemlju Slovenije. Zbiramo pa tudi zvocna vzdušja v razlicnih življenskih prostorih Slovenije.

Raziskovalno delo je vecinoma usmerjeno v bioakustiko pojocih škržadov (Hemiptera: Cicadidae) v Evropi, Mali Aziji in jugovzhodni Aziji.

Iz gradiva shranjenega v arhivu smo nedavno objavili štiri izobraževalne CD-je:

Arhiv nima redno zaposlenega kustosa, ki bi delal samo v Slovenskem arhivu živalskih zvokov!

Kontakt: dr. Tomi Trilar

Bioakustika pojocih škržadov

Slovenski škržadi

Napevi evropskih škržadov

Azijski škržadi

Bioakustika in glasba