Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Majhni, a pomembni

Razstava Majhni, a pomembni - ogroženi hrošci evropskega varstvenega pomena v Sloveniji je nastala v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za biologijo

Razstava:

Hrošci so ena najvecjih in najbolj pestrih skupin živih bitij. Zaradi unicujocih posegov cloveka v prostor se številcnost nekaterih vrst v Evropi naglo zmanjšuje. Da bi ustavili naglo propadanje biotske pestrosti, katere del so tudi hrošci, je Evropska unija vzpostavila vseevropsko omrežje najdragocenejših košckov narave, imenovano Natura 2000. Omrežje je vzpostavljeno na podlagi razširjenosti izbranih in na evropskem nivoju ogroženih vrst rastlin in živali. Med njimi najdemo tudi hrošce, kot so vsem znani rogac ali skrivnostni brazdar, prebivalec odmaknjenih pragozdov. Namen razstave je odstrniti vsaj delcek skrivnosti o življenju teh majhnih ogroženih bitij, katerih temacne usode se v našem hitrem vsakdanjiku vse premalo zavedamo. Razstava je nastala v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za biologije, kjer že vec let potekajo intenzivne raziskave ogroženih vrst hrošcev.

Avtorji razstave: dr. Bogdan Horvat, Andrej Kapla, Špela Ambrožic, dr. Tomi Trilar, doc. dr. Al Vrezec

Razstava je bila na ogled od 1.6. do 30.9.2012

Vor: Wikimedia Commons