Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Sredozemski vranjek in varstvo slovenskega morja

Ceprav Slovenija ne premore veliko morja, pa se je prav ta košcek Jadrana izkazal za izredno pomembnega za ohranjanje biotske pestrosti v Sredozemlju. Nedavne raziskave morskih ptic v slovenskem morju in širše v Tržaškem zalivu so pokazale, da se v poletnem casu tukaj zbere kar 11 % celotne populacije sredozemskega vranjeka (Phalacrocorax aristotelis desmarestii). Vranjek tukaj sicer ne gnezdi, vendar pa je plitvo slovensko morje verjetno najpomembnejše prehranjevališce te na hrvaških otockih gnezdece morske ptice. Sredozemski vranjek je vrsta kormorana, ki je za razliko od ostalih vrst naših kormoranov izkljucno vezan na morje. Na razstavi je prikazano življenje te skrivnostne morske ptice ter problematika varstva morja s stališca vranjeka in drugih varstveno pomembnih živali, ki se pojavljajo v slovenskem morju. Prikazani so izsledki zadnjih raziskav pri nas (vec o tem na http://ptice.si/simarine-natura/), s katerimi se bo mogoce poleg predstavljenih eksponatov in informativnih panojev seznaniti tudi v kratkem filmu o vranjeku, ki ga je pripravilo Društvo za opazovanje in proucevanje ptic Slovenije (DOPPS). Razstava je nastala v sodelovanju z DOPPS in Morsko biološko postajo (Nacionalni inštitut za biologijo).

Avtorji razstave: Al Vrezec, Urška Koce, Mojca Jernejc Kodric, Borut Mavric; Oblikovanje: Anka Doblekar; Film »Sredozemski vranjek«: EKOFILM.ORG, režiser Gregor Šubic

Biološka vitrina cetrtletja bo na ogled od 15. 2. 2014 do 5. 1. 2015 (podaljšano)

  • Fotografija: Ciril Mlinar Cic
    Fotografija: Ciril Mlinar Cic