Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Svetloba, ujeta v kamen

Razstava pripoveduje o svetlobi, svetu kristalov, mineralov in draguljev.

Spoznali boste, kaj je svetloba, kateri so naravni viri svetlobe, kaj so umetna svetila ter kako vidimo ljudje in nekatere živali. Na razstavi boste našli odgovore na vprašanja - zakaj se lomi svetloba, kateri minerali so pomembni kot pigmenti, kaj cenimo pri draguljih, ali so v Sloveniji diamanti. Razstavo spremlja veliko prakticnih preizkusov in predstavitev.

Tako se boste lahko preizkusili v izpiranju zlata; videli, kako se brusijo dragulji in rocno klešejo crke v kamen .  Lahko boste tudi potipali kopijo Zoisovega diamanta. Ta bo namrec po skoraj 100 letih ponovno javno razstavljen.  V ultravijolicni  svetlobi boste videli žareti minerale, kristale, dragulje in fosile v vseh mavricnih barvah. Za gotovo vas bo razveselil tudi unikaten nakit priznanih slovenskih in tudi tujih zlatarjev ter oblikovalcev. In še marsikaj vec .

Razstava Svetloba, ujeta v kamen bo na ogled od 16. 10. do 15. 11. 2015 v atriju muzejske zgradbe. Vsebinski del razstave (Svetloba v kristalih in Zoisovi dragulji) pa bo na ogled v Prirodoslovnem muzeju Slovenije do 15. 4. 2016.