Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Meteoriti

Urška Curk, Renato Vidrih, Miha Jeršek
20. september – 31. december 2007

Verjetno ni med nami nikogar, ki ne bi vsaj enkrat ugledal utrinek na nebu in si ob tem nekaj zaželel. Ta pojav je povezan s padanjem meteorjev in zato lahko ugotovimo, da so meteorji zelo iskani in obenem obcudovani.

Meteorji imajo svoj izvor v vesolju. Na površino našega planeta padejo kot meteoriti in pri tem lahko ustvarijo udarni krater. Velika vecina jih zaradi trenja v atmosferi preprosto izgori. Kljub temu so pomembni predmeti, ki pricajo o nastanku in starosti našega soncnega sistema, obenem pa nam povedo veliko tudi o kemicni oziroma mineraloški sestavi drugih planetov in asteroidov v vesolju.

Beseda meteorit izvira iz grške besede meteoron, ki oznacuje fenomen na nebu. Enak izvor imata tudi besedi meteoroid in meteor. Vendar pa je med njimi dolocena razlika. Meteoroid je snov oziroma predmet, ki potuje po medplanetarnem prostoru v našem osoncju. Meteor je meteoroid, ki na svoji poti vdre v Zemljino atmosfero. Zanj je znacilno, da za seboj pušca belo sled, ki nastaja vsled segrevanja in izparevanja snovi v ozracje. Meteorit pa je meteoroid, ki je preživel popotovanje skozi atmosfero in je padel na površino planeta ali lune še predno je v celoti izparel.

Meteorite delimo glede na njihovo mineralno in kemicno sestavo ter strukturo. Vecina meteoritov je kamnitih (92,8%), redkejši so železovi (5,7%), najredkejši pa so kamnitoželezovi (1,5%).

Tektiti niso meteoriti temvec gre za meteoritsko steklo. Nastalo je ob padcu meteorita, sama snov pa je iz staljenih kamnin, ki so bile že prej na Zemlji. Njihova oblika je bolj ali manj aerodinamicna, saj so se ohlajevali med letenjem po zraku. Zato jih ne najdemo v kraterjih temec stran od njih. Glavna najdišca tektitov so na Ceškem (moldaviti), Libiji (libijsko steklo), Vietnamu, Indoneziji (indohiniti), Avstraliji (Darwinovo steklo) in v Slonokošceni obali, v ZDA pa v državah Georgiji in Teksasu.

Kako dolocimo meteorite? Na splošno lahko ugotovimo, da so meteoriti težki – mnogo težji od kosov kamnin v naši okolici. Obicajno najdemo kovinske meteorite in ti so tudi magnetni. Magnetnost pa lahko preverimo s kompasom. Kovinski meteoriti so na sveže odlomljeni površini srebrno beli z izrazitim kovinskim sijajem. Tudi kamniti meteoriti imajo skoraj vedno kakšen kovinski drobec. Za hondrite pa so znacilne hondrule.

 • Meteoroidi imajo svoj izvor v vesolju, vecinoma v pasu asteroidov. Ko padejo na planet ali luno jih imenujemo meteoriti. Digitalna risba: Matjaž Ucakar in Zlatko Drcar.
  Meteoroidi imajo svoj izvor v vesolju, vecinoma v pasu asteroidov. Ko padejo na planet ali luno jih imenujemo meteoriti. Digitalna risba: Matjaž Ucakar in Zlatko Drcar.
 • Udarni krater Wolf Creek meteorita v pešceni pušcavi v Zahodni Avstralije ima premer 853 metrov, globok je 46 metrov, obroc okoli njega pa se vzpenja od 18 do 30 metrov nad nivojem pušcave. Foto: (c) Museum Victoria, Melbourne, Avstralija
  Udarni krater Wolf Creek meteorita v pešceni pušcavi v Zahodni Avstralije ima premer 853 metrov, globok je 46 metrov, obroc okoli njega pa se vzpenja od 18 do 30 metrov nad nivojem pušcave. Foto: (c) Museum Victoria, Melbourne, Avstralija
 • Znameniti meteorit iz Hrašcine na Hrvaškem je padel 26. maja 1751 ob 18.00 uri. To je bil prvi meteorit, ki so ga našli potem, ko so opazovali njegov padec. To je tudi prvi meteorit v katerem so odkrili Widmannstättenove figure. Našli so dva kosa tega železovonikljevega meteorita (srednji oktaedrit). Prvi kos je imel 39,8, drugi pa 9 kilogramov. Foto in zbirka: (c) Prirodoslovni muzej Dunaj / Natural History Museum, Vienna
  Znameniti meteorit iz Hrašcine na Hrvaškem je padel 26. maja 1751 ob 18.00 uri. To je bil prvi meteorit, ki so ga našli potem, ko so opazovali njegov padec. To je tudi prvi meteorit v katerem so odkrili Widmannstättenove figure. Našli so dva kosa tega železovonikljevega meteorita (srednji oktaedrit). Prvi kos je imel 39,8, drugi pa 9 kilogramov. Foto in zbirka: (c) Prirodoslovni muzej Dunaj / Natural History Museum, Vienna
 • Meteoritsko steklo nastane ob udarcu meteorita na površje našega planeta. Na fotografiji je primerek iz Ceške - moldavit; 35 x 25 mm. Zbirka Marjetke Kardelj, foto Ciril Mlinar.
  Meteoritsko steklo nastane ob udarcu meteorita na površje našega planeta. Na fotografiji je primerek iz Ceške - moldavit; 35 x 25 mm. Zbirka Marjetke Kardelj, foto Ciril Mlinar.
 • Na ozemlje današnje Slovenije je padel meteorit leta 1908 in sicer v neko senožet pri vasi Avce na severnem Primorskem. Danes ga hranijo v Prirodoslovnem muzeju na Dunaju. Foto in zbirka: (c) Prirodoslovni muzej Dunaj / Natural History Museum, Vienna Ob 100. obletnici padca meteorita nacrtujeta Krajevna skupnost Avce in Športno-kulturno-turisticno društvo Avce marca 2008 vec prireditev.
  Na ozemlje današnje Slovenije je padel meteorit leta 1908 in sicer v neko senožet pri vasi Avce na severnem Primorskem. Danes ga hranijo v Prirodoslovnem muzeju na Dunaju. Foto in zbirka: (c) Prirodoslovni muzej Dunaj / Natural History Museum, Vienna Ob 100. obletnici padca meteorita nacrtujeta Krajevna skupnost Avce in Športno-kulturno-turisticno društvo Avce marca 2008 vec prireditev.