Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Rudno bogastvo Slovenije - vitrina četrtletja

V rotundi A banke v Tržicu je Prirodoslovni muzej Slovenije pripravil razstavo RUDNO BOGASTVO SLOVENIJE. Za obiskovalce je bila odprta od 15. 4. do 17. 5. 2004. Od 8. 2. do 17. 3. 2005 pa je na ogled kot vitrina cetrtletja v Prirodoslovnem muzeju Slovenije.

Burni dogodki v geološki preteklosti slovenskega prostora so povzrocili nastanek številnih mineralov. Nastali so tako v sedimentacijskih okoljih kot pri procesih, povezanih z magmatizmom, s hidrotermalnimi raztopinami ali pa so nastali preprosto pri preobrazbi kamnin. Nekateri izmed njih so pomembni rudni minerali, iz katerih so pridobivali razlicne kovine kot so železo, baker, živo srebro, mangan, aluminij, cink in svinec. Številni rudni pojavi in opušceni podzemni rudniki pricajo o razsežnosti in pomembnosti rudarstva na ozemlju Slovenije in tudi na širšem prostoru v tem delu Evrope. Ceprav je vecina rudnikov danes zaprtih, pa lahko del njihovega bogastva ter del njihove kulturne in tehniške dedišcine spoznamo v turisticnih rudnikih, muzejih in na razlicnih razstavah.

Podrobnosti

  • Ena najpomembnejših rud v Sloveniji je mineral cinabarit, iz katerega so na primer v idriji in v okolici Tržica pridobivali živo srebro. Na posnetku je primerek masivnega cinabarita, ki je v lepem kontrastu z belim kalcitom in temnim apnencem, iz Šentanskega rudnika pri Tržicu.
    Ena najpomembnejših rud v Sloveniji je mineral cinabarit, iz katerega so na primer v idriji in v okolici Tržica pridobivali živo srebro. Na posnetku je primerek masivnega cinabarita, ki je v lepem kontrastu z belim kalcitom in temnim apnencem, iz Šentanskega rudnika pri Tržicu.