Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Iz zakladnice geološke dediščine

Od 15. maja do konca leta 2003.

V Prirodoslovnem muzeju Slovenije smo z darovi pridobili v trajno hranjenje številne in predvsem raznolike eksponate premicne geološke dedišcine. Zato svojim Prijateljem z veseljem in s spoštovanjem namenjamo razstavo, ki naj mednarodni dan muzejev spremeni v celoletno predstavitev naše zakladnice geološke dedišcine. Ob mednarodnem dnevu muzejev se Prijateljem darovalcem - kot tudi vsem ostalim Prijateljem Prirodoslovnega muzeja Slovenije - iskreno zahvaljujemo z željo, da bi sodelovali še naprej.

Mednarodni dan prijateljstev muzejev

Svetovna zveza Prijateljev muzejev WFFM (The World Federation of Friends of Museums) je letošnji mednarodni dan muzejev, 18. 5. 2003, posvetila Prijateljem muzejev. Ti imajo vse bolj aktivno in pomembno vlogo pri opravljanju poslanstva muzejev. Tudi opravljanje poslanstva Prirodoslovnega muzeja Slovenije na podrocju premicne geološke dedišcine si v današnjih razmerah ne moremo predstavljati brez svojih Prijateljev.

Prijatelji muzejev

Prijatelji muzejev so vsi prostovoljci, skrbniki zbirk, kustosi, clani muzejskih uprav, darovalci, donatorji, sodelavci v raziskovalnih skupinah in vsi ostali, ki s svojim delom ali financno pomagajo razumeti in ohraniti bogastvo ter raznolikost naše kulturne dedišcine.

Prijatelji darovalci

Poseben položaj med Prijatelji muzejev imajo darovalci. Ti s svojim plemenitim dejanjem - darovanjem enkratnih primerkov - bogatijo muzejske zbirke. Na podrocju geološke dedišcine je to še posebej pomembno, saj je prav vsak mineral, kristal, fosil ali vzorec kamnine pogosto osrednji ali celo edini vir informacij o dogodkih v geološki preteklosti.