Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Zbirka žuželk Ferdinanda J. Schmidta

Zbirka žuželk Ferdinanda J. Schmidta obsega predvsem metulje in hrošce. Med najbolj zanimivimi primerki so jamski hrošci drobnovratniki. Zbirka je zaradi svoje neprecenljive zgodovinske in znanstvene vrednosti varno shranjena v depoju, na razstavi pa je predstavljena predvsem s sliko in besedo. Na ogled je tudi originalen primerek hrošca drobnovratnika, v bližnji vitrini pa tudi njegov povecan model.

Prvega drobnovratnika je leta 1831 v Postojnski jami našel pomožni svetilnicar Luka Cec. Odstopil ga je grofu Francu Hohenwartu, grof pa ga je prepustil v strokovno obdelavo Ferdinandu Schmidtu. Schmidt ga je leta 1832 opisal kot nov rod in novo vrsto - Leptodirus hochenwartii, s »kranjskim« imenom drobnovratnik. Za zgodovino naše entomologije je bilo to odkritje posebnega pomena, saj je bila to prva opisana jamska žuželka nasploh. Do tedaj niso vedeli, da žuželke sploh lahko živijo v jamah. Ker je bil prvi primerek drobnovratnika poškodovan, je Schmidt za novo živalco obljubil 25 goldinarjev. Vabljiva nagrada ni bila nikoli izplacana. Drugi primerek je našel 16 let pozneje na istem kraju Schmidt sam. Ko je iskal redkega hrošca, je v Postojnski in sosednjih jamah odkril celo vrsto razlicnih neznanih jamskih živali. Nepricakovane najdbe so po svetu zbudile veliko zanimanje in privabile na Kranjsko mnoge tuje raziskovalce. Zacela se je nova smer v biologiji; kasneje so jo poimenovali speleobiologija.

Za vec informacij poglejte še Zbirke nevretencarjev - Zgodovinske zbirke