Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Zbirka vzorcev lesa

4. oktobra 1831 so v ljubljanskem liceju, v nekdanjem franciškanskem samostanu, slavnostno odprli Kranjski deželni muzej. Prvi kurator grof Franz J. Hochenwart je v prvem muzejskem vodniku skrbno zabeležil, kaj je bilo tedaj razstavljeno.

“V stekleni omari pod tretjim oknom je 108 kranjskih vrst lesa, nažaganih v obliki knjig z etiketami kot knjižnimi naslovi, zraven pa prav toliko kozarcev s semeni in fascikel z listi in cvetovi. Zbirko je posredoval zaslužni deželni guverner Schmidburg, zbral pa pl. Pinter, okrajni gozdar v Šmohorju.”

Vzorci lesa so nažagani v obliki hrbtov knjig. Imena na njih so izpisana z zlatimi crkami kot naslovi: najprej nemško, latinsko, italijansko, madžarsko in šele na koncu slovensko ime. Slovenska imena so podobna današnjim, le zapisana so nekoliko drugace.

  • Vzorci lesa
    Vzorci lesa