Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Stalna razstava

Stalno razstavo sestavlja vec zbirk. Geološko-paleontološka zbirka zajema mnoge fosilne ostanke, najdene na našem ozemlju. Zbirka mineralov barona Žige Zoisa Hohenwartova zbirka konhilij (lupin mehkužcev) in zbirka žuželk Ferdinanda J. Schmidta so ustanovne zbirke z veliko zgodovinsko in znanstveno vrednostjo. Biotsko raznolikost Slovenije obiskovalci spoznavajo ob alpski, barjanski, gozdni in morski diorami ter zbirki ptic, plazilcev, rib in okostij razlicnih vretencarjev.

 • Okostje mamuta

  Osrednji eksponat Prirodoslovnega muzeja Slovenije predstavlja okostje mamuta, ki je staro okoli 20.000 let, našli pa so ga v Nevljah pri Kamniku.
  Vec
 • Zbirka mineralov barona Žige Zoisa

  Ena od ustanovnih zbirk je zbirka mineralov barona Žige Zoisa. Med njimi je tudi mineral zoisit, ki so ga poimenovali po nosilcu zbirke.
  Vec
 • Hohenwartova zbirka konhilij

  Zbirka konhilij (lupin mehkužcev) je ustanovna zbirka, ki je ob svojem nastanku leta 1831 štela 5000 primerkov.
  Vec
 • Zbirka žuželk Ferdinanda J. Schmidta

  V zbirki žuželk Ferdinanda J. Schmidta so najbolj zanimivi primerki jamskih hrošckov imenovanih drobnovratniki.
  Vec
 • Alpska, barjanska in gozdna diorama

  Rastlinski in živalski svet planin, barja in gozda je predstavljen v alpski, barjanski in gozdni diorami.
  Vec
 • Zbirka ptic, plazilcev, rib in okostja razlicnih vretencarjev

  V Prirodoslovnem muzeju Slovenije si lahko ogledamo stalno zbirko ptic, plazilcev, rib in okostja razlicnih vretencarjev.
  Vec
 • Botanicna vitrina

  V botanicni vitrini so predstavljene starejše herbarijske zbirke, ki morajo biti zaradi obcutljivosti na svetlobo in vlago shranjene v depojih, v razstavnih prostorih jih lahko predstavimo le z besedo in sliko.
  Vec
 • Bidermajerski mizi

  Nasproti zbirke mineralov stojita dve lepi leseni mizi z mozaikom na zgornji površini. Spolirane plošcice mineralov in kamnin sodijo v Palnstorfovo zbirko mineralov in kamnin.
  Vec
 • Nastanek zbirke žuželk

  Prikazani so razlicni nacini nabiranja žuželk v naravi in delo v laboratoriju, ki obsega tehnicno in strokovno obdelavo zbranega gradiva.
  Vec