Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Mineraloška zbirka Renata Vidriha

Avtorja razstave: dr. Renato Vidrih in dr. Miha Jeršek
Fotografije: M. Jeršek, R. Vidrih, P. Sincic, M. Godec

Geološka vitrina cetrtletja je na ogled od 12. februarja do 10. maja 2009.

Razstava predstavlja aktivno zasebno in javno dostopno sistematsko zbirko mineralov, ki jo je v 30-tih letih zbral dr. Renato Vidrih. Izmed približno 3.500 inventariziranih primerkov, ki jih danes zajema zbirka, so predstavljeni izbrani vzorci iz znamenitih nahajališc Slovenije, bivše Jugoslavije in iz nahajališc širom po svetu, predvsem iz Brazilije.

Razstavljeni so tako rudni kot spremljajoci minerali, mineraloške redkosti in minerali draguljarske kakovosti.

 • Pogled na zbirko, ki je na ogled v vasi Studeno pri Postojni. Obsega dva prostora v skupni izmeri skoraj 70m2 površine. Minerali so razporejeni v 30 manjših in desetih vecjih vitrinah. V prvem prostoru je urejena sistematika, v drugem pa so razne mineraloške posebnosti. V veliki vitrini so razstavljeni vecji primerki, predvsem iz brazilskih, romunskih in jugoslovanskih nahajališc. Vsi primerki so oštevilceni in vneseni v inventarno knjigo, ki je seveda za nadaljno obdelavo podatkov o posameznih vzorcih na voljo tudi v racunalniku.
  Pogled na zbirko, ki je na ogled v vasi Studeno pri Postojni. Obsega dva prostora v skupni izmeri skoraj 70m2 površine. Minerali so razporejeni v 30 manjših in desetih vecjih vitrinah. V prvem prostoru je urejena sistematika, v drugem pa so razne mineraloške posebnosti. V veliki vitrini so razstavljeni vecji primerki, predvsem iz brazilskih, romunskih in jugoslovanskih nahajališc. Vsi primerki so oštevilceni in vneseni v inventarno knjigo, ki je seveda za nadaljno obdelavo podatkov o posameznih vzorcih na voljo tudi v racunalniku.
 • Zbirka se stalno veca in bogati, seveda v odvisnosti od financnih sredstev in casa. Vsak nov mineral, najden na terenu ali kupljen na številnih mednarodnih mineralnih sejmih, pokaže pod lupo ves svoj sijaj in lepoto, predvsem pa svoje prave oblike in cistost.
  Zbirka se stalno veca in bogati, seveda v odvisnosti od financnih sredstev in casa. Vsak nov mineral, najden na terenu ali kupljen na številnih mednarodnih mineralnih sejmih, pokaže pod lupo ves svoj sijaj in lepoto, predvsem pa svoje prave oblike in cistost.
 • Nabiranje kremenovih kristalov v okolici Žirovskega vrha, nabiranje rudnih mineralov v slovenskih in vcasih jugoslovanskih rudišcih, vedno radodarna makedonska nahajališca (Alinci pri Prilepu - na sliki), diamantna reka v Minas Geraisu v Braziliji....
  Nabiranje kremenovih kristalov v okolici Žirovskega vrha, nabiranje rudnih mineralov v slovenskih in vcasih jugoslovanskih rudišcih, vedno radodarna makedonska nahajališca (Alinci pri Prilepu - na sliki), diamantna reka v Minas Geraisu v Braziliji....
 • Ogled zaprtega rudnika zlata v Sacramentu v Kaliforniji (ZDA). Najlepši so spomini na minerale, ki jih zbiralec najde sam, pa ceprav ne dosegajo lepote in redkosti kupljenih primerkov iz svetovno znanih nahajališc, kamor seveda vecina nima vstopa. Zato je potrebno izkoristiti vsak svoboden trenutek za obisk nahajališc.
  Ogled zaprtega rudnika zlata v Sacramentu v Kaliforniji (ZDA). Najlepši so spomini na minerale, ki jih zbiralec najde sam, pa ceprav ne dosegajo lepote in redkosti kupljenih primerkov iz svetovno znanih nahajališc, kamor seveda vecina nima vstopa. Zato je potrebno izkoristiti vsak svoboden trenutek za obisk nahajališc.
 • Najvec vzorcev je bilo kupljenih na razlicnih mednarodnih razstavah in sejmih, kot so npr. v Munchnu, Sainte Marie aux Minesu (slika zgoraj), Tišnovu (slika spodaj), Bologni, Veroni…, pa tudi v Tržicu in Ljubljani.
  Najvec vzorcev je bilo kupljenih na razlicnih mednarodnih razstavah in sejmih, kot so npr. v Munchnu, Sainte Marie aux Minesu (slika zgoraj), Tišnovu (slika spodaj), Bologni, Veroni…, pa tudi v Tržicu in Ljubljani.
 • Posamezni minerali iz zbirke so bili objavljeni v številnih naravoslovnih revijah (Življenje in tehnika, Proteus, Gea, Kemija v šoli), na fotografskih razstavah, koledarjih, vec knjigah, Enciklopediji Slovenije in Slovenskem velikem leksikonu, predvsem pa v delih Minerali na Slovenskem, 1995 in Svet mineralov 2002.
  Posamezni minerali iz zbirke so bili objavljeni v številnih naravoslovnih revijah (Življenje in tehnika, Proteus, Gea, Kemija v šoli), na fotografskih razstavah, koledarjih, vec knjigah, Enciklopediji Slovenije in Slovenskem velikem leksikonu, predvsem pa v delih Minerali na Slovenskem, 1995 in Svet mineralov 2002.