ICOM NATHIST konferenca in slovesnost ob 200 letnici ustanovitve prvega slovenskega muzeja

Letos praznujemo 200 let ustanovitve prvega muzeja na Slovenskem, Kranjskega deželnega muzeja.  Njegove ustanovne zbirke hrani Prirodoslovni muzej Slovenije, bogato muzejsko gradivo, ki so ga strokovnjaki zbrali v vseh teh desetletjih, pa hranita, proučujeta in javnosti predstavljata tudi Narodni muzej Slovenije in Slovenski etnografski muzej. Tako to častitljivo obletnico obeležujemo kar tri ustanove.

V Prirodoslovnem muzeju Slovenije smo obletnico povezali s konferenco Mednarodnega muzejskega sveta ICOM, oz. njegovega združenja naravoslovnih muzejev ICOM NATHIST. Konferenca je zaradi trenutne epidemiološke situacije potekala po spletu. V okviru konference je 15. septembra 2021, v Cankarjevem domu potekala tudi svečanost v počastitev 200. obletnice prvih začetkov našega muzeja. 

Posnetek prireditve je na ogled na https://youtu.be/mr__LYKMmEg

VEČ:

Prirodoslovni muzej Slovenije je gostil mednarodno konferenco ICOM NATHIST 2021, ki je potekala virtualno v organizaciji Prirodoslovnega muzeja Slovenije in mednarodnega odbora za naravoslovne muzeje in zbirke mednarodnega muzejskega sveta  (ICOM NATHIST) od 13. do 15. septembra 2021. Konference se je udeležilo več kot 70 udeležencev z vsega sveta. Tema mednarodne konference je bila: THE OLDEST NATURAL HISTORY COLLECTIONS AS A CHALLENGE OF RESEARCH AND PUBLIC PROGRAMS (v slov.: Najstarejše naravoslovne zbirke kot izziv za raziskovanje in za javne programe). Prirodoslovni muzej Slovenije je v digitalni obliki izdal tudi knjigo povzetkov: (https://www.icomnathist2021.com/images/ICOMprogramandbookofabstractspopravek060921.pdf)

Tema konference je bila tesno povezana s Prirodoslovnim muzejem Slovenije, ki je eden izmed naslednikov Kranjskega deželnega muzeja, ustanovljenega 15. oktobra 1821. Zato je muzej osrednjo slovesnost načrtovali na zadnji dan konference, 15. septembra. 2021. Glede na to, da je mednarodna konferenca potekala virtualno, so udeleženci konference slovesnost lahko spremljali v živo na daljavo, udeležbo na svečanosti pa smo z oddajanjem v živo preko Youtube kanala omogočili tudi širši javnosti.

Dogodek »200 let Prirodoslovnega muzeja Slovenije« je potekal 15. 9. 2021 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma in si ga je mogoče ogledati na https://youtu.be/mr__LYKMmEg. Dogodek je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja. Goste so nagovorili direktorica Prirodoslovnega muzeja Slovenije, dr. Breda Činč Juhant, predsednica mednarodnega odbora ICOM NATHIST, Dorit Wolenitz, in predsednica Nacionalnega sveta za kulturo Uršula Cetinski. Na svečanosti smo podelili Zoisovi priznanji Prirodoslovnega muzeja Slovenije. V imenu Univerze v Ljubljani je priznanje prevzela prorektorica prof. dr. Tanja Dmitrovič, v imenu Univerze v Mariboru pa rektor prof. dr. Zdravko Kačič. V umetniškem delu programa smo si ogledali dokumentarna filma Mateja Vraniča o Prirodoslovnem muzeju Slovenije in o Alpskem botaničnem vrtu Juliana (po premierni izvedbi smo oba filma objavili na: https://www.youtube.com/watch?v=KYSgvjz2Ry0&t=4s in https://www.youtube.com/watch?v=GbdRExw1HRg). Nastopali so sopranistka Petra Vrh Vrezec, pianist Tadej Horvat in baritonist doc. dr. Al Vrezec. Program je povezoval Ivan Lotrič.

Slovesnosti so se, poleg govorcev, nastopajočih in oprejemnikov priznaj, udeležili tudi pomembni gostje, med njimi podpredsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti akademik prof. dr. Robert Zorec, državna sekretarka Ministrstva za kulturo dr. Ignacija Fridl Jarc, predstavnik Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Franc Janžekovič, generalni direktor Direktorata za visoko šolstvo, poslanec Samo Bevk, član Odbora za kulturo, Branimir Štrukelj, predsednik Komisije za kulturo, znanost, šolstvo in šport Državnega sveta, bivša direktorja Prirodoslovnega muzeja Slovenije akademik prof. dr. Matija Gogala in dr. Ignac Sivec.

Organizacijo konference in svečanosti je finančno podprlo Ministrstvo za kulturo.

Vse fotografije: David Kunc

Prijavite se na e-novice