Odpiralni čas

Fotografija: Ciril Mlinar Cic

 

Od 1. maja do 30. septembra
vsak dan od 8.30 do 18.30

Ustanovitelj vrta

Albert Bois de Chesne

Albert Bois de Chesne se je rodil 8. julija 1871 v Trstu. Bil je potomec hugenotske družine, ki se je iz Francije preselila v Švico. V Trstu, kjer je obiskoval gimnazijo, je bil njegov profesor Edvard Pospichal, raziskovalec primorske in istrske flore. Navdušil ga je za botaniko in ga tudi uvedel v prve skrivnosti rastlinskega sveta. Z njim je hodil po Krasu in Istri, z njim je prvic obiskal Trento in vzljubil svet pod Triglavom, Stenarjem, Razorjem in Jalovcem. Po koncani gimnaziji je nadaljeval študij na gozdarski visoki šoli v Zürichu.

Njegov ucitelj je bil znani botanik Carl Schröter. Ker pa je bil njegov oce lesni trgovec, se Albert Bois de Chesne ni mogel posvetiti samo botaniki, ampak je moral prevzeti ocetovo trgovino. V Slavoniji je kupil obsežne gozdove. Leta 1925 jih je prodal in se vrnil v Trst. Zdaj je lahko uresnicil svojo davno, skrito željo. V Trenti je že imel pravico do lova, kupil pa je še zemljišce za vrt. Iz Trsta z avtomobilom res ni bilo dalec, vrta tudi ni želel postavljati više, ker bi to otežilo dostop in oskrbovanje. Sam priznava, da se na ureditev vrta ni dovolj spoznal, zato je za nasvete prosil priznane strokovnjake. Pomagala sta mu znana poznavalca visokogorske flore Henri Correvon in Lino Vaccari. Tudi njegov dobri prijatelj dr. Julius Kugy mu je rad priskocil na pomoc s podatki o nahajališcih redkih rastlin. Onstran nekdanje meje, v Jugoslaviji, pa ga je veckrat spremljal Franc Juvan, tedanji vrtnar Botanicnega vrta v Ljubljani.

Po kapitulaciji Italije leta 1943 mu vrt ni bil vec dostopen. Najel je slikarja Marija Sivinija, se vozil z njim po dolinah Zahodnih Julijcev, ki so ostali pod Italijo, prehodil marsikatero sotesko, stopil na mnogo vrhov, povsod fotografiral gorsko cvetje v naravnem okolju, Sivini pa ga je slikal. Tako so nastali akvareli in diapozitivi, ki jih je podaril mestu Trstu, kjer so razstavljeni v Mestnem muzeju. Botanik Carlo Lona je leta 1952 izdal razpravo, v kateri je opisal vse te diapozitive in akvarele. Za rastline je navedel tudi nahajališca in njihovo ekološko oznako.

Albert Bois de Chesne je umrl 23. julija 1953 v Trstu.

  • Albert Bois de Chesne leta 1935 (sliko je posredovala njegova hcerka Olga)
    Albert Bois de Chesne leta 1935 (sliko je posredovala njegova hcerka Olga)

Prijavite se na e-novice