Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

ODPOVEDANO: Invazivke na poti

Muzejska 1, 16. 4. 2020 _global/time/from 18:00 _global/time/to 19:00

Tujerodne vrste so tiste rastline, živali, glive oz. mikroorganizmi, ki jih je človek namerno ali nenamerno zanesel na območje zunaj njihove naravne razširjenosti. Nekatere tujerodne vrste lahko povzročajo okoljsko ali gospodarsko škodo oz. negativno vplivajo na zdravje ljudi, zato jim pravimo invazivne tujerodne vrste. Ko se invazivne tujerodne vrste razširijo, jih iz okolja pogosto ni več mogoče odstraniti. Zato je najpomembnejše, da preprečimo njihov vnos oz. da jih odkrijemo v zgodnjih fazah naselitve. V ta namen so v projektu LIFE ARTEMIS oblikovali sistem zgodnjega obveščanja in hitrega odzivanja na invazivne tujerodne vrste v gozdovih. Ključno orodje sta spletna in mobilna aplikacija Invazivke (www.invazivke.si), prek katerih lahko vsak registrirani uporabnik sporoča podatke o opaženih invazivnih tujerodnih vrstah, nevarnih za slovenske gozdove.

Udeleženci dogodka bodo spoznali, kaj so invazivne tujerodne vrste, in aplikacijo Invazivke, po predavanju pa si bodo lahko ogledali tudi kratek film o invazivnih tujerodnih vrstah v slovenskih gozdovih, ki je nastal v sklopu aktivnosti projekta LIFE ARTEMIS

Predava: dr. Andreja Kavčič, Gozdarski inštitut Slovenije.

  • Fotografija: Simon Zidar
    Fotografija: Simon Zidar