Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Zakladnica biotske pestrosti: nevretenčarske zbirke Prirodoslovnega muzeja Slovenije

Muzejska ulica 1, Ljubljana, 4. 10. 2018 _global/time/from 18:00 _global/time/to 19:00

PREDAVANJE iz cikla EVROPSKO LETO KULTURNE DEDIŠČINE IN NARAVOSLOVNE ZBIRKE

Leta 1831 je pomožni svetilničar Luka Čeč med vodenjem ljubljanskih meščanov v Postojnski jami našel drobnega hroščka. Odstopil ga je grofu Francu Hohenwartu, ta pa ga je prepustil v strokovno obdelavo Ferdinandu J. Schmidtu. Schmidt ga je leta 1832 v Illyrisches Blatt opisal kot nov rod in novo vrsto - Leptodirus hochenwartii, s »kranjskim« imenom drobnovratnik. Tako velja za prvo opisano pravo jamsko žival na svetu.

To in podobne zgodbe nam razkrivajo primerki, shranjeni v nevretenčarskih zbirkah Prirodoslovnega muzeja Slovenije, in nam govorijo o zgodovini raziskav biodiverzitete, odkrivanju in opisovanju novih vrst, njihovi biologiji, ekologiji, širjenju in krčenju življenjskega prostora, prihajanju novih vrst, tudi tujerodnih, in izumiranju manj uspešnih vrst, tudi zaradi človekovih posegov v okolje. Zbirke dokumentirajo kolektivni spomin in neizmerno znanje mnogih generacij raziskovalcev, ki so mnoga spoznanja objavili, še več pa so jih shranili v zbirkah kot primerke, ki čakajo na razvoj novih metod, ki nam bodo razkrile njihove skrivnosti.

Predava: dr. Tomi Trilar, Prirodoslovni muzej Slovenije, Ljubljana

  • Drobnovratnika (Leptodirus hochenwartii) iz Schmidtove entomološke zbirke, ki jo hrani Prirodoslovni muzej Slovenije Fotografija: Tomi Trilar
    Drobnovratnika (Leptodirus hochenwartii) iz Schmidtove entomološke zbirke, ki jo hrani Prirodoslovni muzej Slovenije Fotografija: Tomi Trilar