Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Rastlinski virusi in njihova raznolikost

Muzejska ulica 1, Ljubljana, 1. 12. 2016 _global/time/from 18:00 _global/time/to 19:00

Tudi rastline se pogosto okužijo z virusi, ki lahko povzročijo bolezni in posledično veliko škodo v kmetijstvu. Z napredkom visoko zmogljivih pristopov molekularne biologije smo v zadnjih letih znatno povečali vpogled v raznolikost rastlinskih virusov in izboljšali možnosti za njihovo zaznavo. V predavanju bo predstavljen svet rastlinskih virusov, njihovi odnosi z gostiteljskimi rastlinami in najsodobnejše molekularne metode, ki nam omogočajo študij teh mikrobov.

Predava: Denis Kutnjak, mladi raziskovalec na Oddelku za biotehnologijo in sistemsko biologijo, Nacionalni inštitut za biologijo

  • Delec virusa Y krompirja pod elektronskim mikroskopom (levi del slike, foto: Magda Tušek Žnidarič) in list krompirja okuženega s tem virusom (desni del slike, foto: Denis Kutnjak).
    Delec virusa Y krompirja pod elektronskim mikroskopom (levi del slike, foto: Magda Tušek Žnidarič) in list krompirja okuženega s tem virusom (desni del slike, foto: Denis Kutnjak).