Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Noč v muzeju

16. 5. 2015
NEPOZABNA DOGODIVŠČINA ZA OTROKE (8 do 12 let)
Sobota, 16. 5. 2015, od 18. ure do nedelje, 17. 5. 2015, do 10. ure

V mednarodnem letu svetlobe lahko otroci doživijo muzej tudi potem, ko običajno zapre svoja težka vrata in ga zagrne tema. Otroci bodo skozi igro in zabavo spoznavali pomen svetlobe za življenje na Zemlji in prilagoditve različnih organizmov na temo, dotaknili pa se bomo tudi letošnje rdeče niti mednarodnega muzejskega dne "Muzeji za odgovorno družbo".

Ko zvečer na Zemljo leže noč, se ljudje zatečemo v svoje domove, saj zaradi pomanjkanje svetlobe ponoči slabo vidimo. Tudi večina živali, ki se pri iskanju hrane, lovu plena, izbiri partnerjev in begom pred plenilci zanaša na vid, leže k počitku. Vendar se je življenje na Zemlji v nenehnem boju za obstanek razvilo tudi v številne oblike, ki živijo bolj ali manj brez svetlobe. Ko mi sladko sanjamo v toplih posteljah, po ulicah naših mest in vasi v zavetju noči kolovratijo mnoge živali, ki šele takrat upajo na plano (ježi, sove, kune, podgane…). Kako se znajdejo v temi?  In kako lahko netopirji, ki švigajo po nočnem nebu, v popolni temi ujamejo plen, majhen kot pika na koncu stavka? Kaj pa živali, ki živijo v globočinah kraških jam, kamor nikoli ne posije sonce? Se kdaj vprašamo, kako se v večni temi znajdeta človeška ribica – endemit dinarskega krasa, največja jamska žival na svetu ter edini jamski vretenčar v Evropi ali hrošč drobnovratnik, prva na svetu opisana jamska žival, najdena prav v naših jamah? In poleti, ko brezskrbno plavamo v morju, kdaj pomislimo, kako se v širnih morskih globinah brez svetlobe najdeta samec in samica kita, da začneta novi rod ali kako svoj plen lovijo delfini, stalni prebivalci naših morij?

In ne nazadnje, kako bi živeli mi, če bi ostali brez vida? Kako bi prepoznali oblike, teksture, kako bi se znašli v prostoru?  Bi lahko živeli tako, kot smo navajeni? Se zavedamo, da so med nami tudi ljudje, ki ne vidijo? Jim omogočamo enakopravno in kvalitetno življenje?

Dogodivščina bo razburljiva in igriva. Otroci se bodo z zavezanimi očmi preizkusili v prepoznavanju živali, rastlin in kamnin ter tako spoznali pomen vida za človeka. Z baterijskimi svetilkami bodo raziskovali muzej in ugotavljali, katere živali so aktivne ponoči. Pred spanjem bodo prisluhnili še zgodbici za lahko noč in potem sladko zaspali. Zjutraj pa jih čaka še veliko presenečenje...

URNIK:
18.00: Prihod, formalnosti, pozdrav
19.00: Delavnica o prilagoditvah živali na življenje v temi
20.00: Slepe miši malo drugače: Prepoznavanje živali, rastlin, mineralov in kamnin z zavezanimi očmi
21.30: Kdo se skriva v temi? - raziskovanje muzeja z baterijskimi svetilkami
22.30: Umirjanje in priprava na spanje
23.00: Zgodbica za lahko noč
7.00 do 8.00: Vstajanje, jutranja telovadba
8.00: Zajtrk s presenečenjem
10.00: Slovo

Obvezna oprema:
spalna vreča
armafleks
baterija
pribor za umivanje zob + brisačka

CENA PROGRAMA: 37 EUR (vključuje: izvedbo programa z zajtrkom, igralni komplet Potovanje skozi čas, majico z motivom prof. dr Florjana Umeka). Ob nakupu vstopnic morajo starši oz. zakoniti skrbniki podpisati Dovoljenje za sodelovanje v programu.