Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Astronomija v arhitekturi in urbanizmu majevske metropole Tikal

9. 1. 2014

ob 18. uri

Že dalj časa vemo, da so Maji, ki so med ljudstvi stare Amerike dosegli najvišjo raven astronomskega znanja, svoja piramidalna svetišča in druge pomembne stavbe usmerjali proti vzhajališčem in zahajališčem Sonca in nekaterih drugih nebesnih teles, šele nedavno opravljena sistematična raziskava pa je razkrila vrsto podrobnosti o rabi in pomenu tovrstnih orientacij. Rezultati analize podatkov, zbranih z natančnimi meritvami na več kot 80 arheoloških najdiščih v nižavjih polotoka Jukatana, kažejo, da so solarne orientacije omogočale določanje poljedelsko pomembnih datumov s pomočjo osnovnih ciklov koledarskega sistema. Monumentalna arhitektura v Tikalu, enem največjih majevskih mest, predstavlja posebno zanimiv primer, saj mnoge dobro ohranjene stavbe zelo jasno razodevajo astronomske in koledarske principe, ki so pogojevali njihove usmeritve in celo prostorsko razporeditev.

Predava:  prof. dr. Ivan Šprajc, Inštitut za antropološke in prostorske študije, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti.