Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Skrivnostna smrt mlade Leonore

  • Okostje brazdastega kita. Fotografija: Ciril Mlinar - Cic
    Okostje brazdastega kita. Fotografija: Ciril Mlinar - Cic

Spomladi leta 2003 so v Piranskem zalivu opazili truplo mlade samice brazdastega kita. Okostje je pripadlo Prirodoslovnemu muzeju Slovenije. Ta najvecji eksponat, kar jih je muzej pridobil v svoji 190 letni zgodovini, so ljubkovalno poimenovali Leonora. Na razstavi si lahko ogledate, kako so strokovnjaki iz vec kot desettonske gmote razpadajocega trupla pridobili cudovito belo okostje, ki se boci pod stropom dvorane. Ambientalna postavitev razstave, filmski posnetki in zvocni ucinki, interaktivne predstavitve, bogato slikovno gradivo in zanimiva besedila obiskovalca popeljejo v morske globine, kjer izve, kdo je bila mlada Leonora, od kod je prišla, kdo so bili njeni sorodniki in kakšne so bile njene življenjske navade. Ceprav vzrok smrti mlade Leonore ostaja skrivnost, razstava opozarja na dejavnike, ki ogrožajo kite in so vecinoma posledica clovekovega delovanja.

Vodja razstavnega projekta: dr. Staša Tome, kustosi razstave: Ivo Božic, Mojca Jernejc Kodric in prof. dr. Boris Kryštufek

Razstava je bila na ogled od 16. 9. 2011 do 3. 11. 2013.

Razstavo je financno podprlo Ministrstvo kulturo Republike Slovenije.
Sponzor: Krka, d.d.

Podrobnosti o delavnici in likovnem natecaju

Javna vodstva, najava šolskih skupin

Predavanja

Zvocni vodnik