Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Miška, slonček in slovensko morje

V Prirodoslovnem muzeju Slovenije smo v mesecu oktobru 2017 izdali knjigo za otroke z naslovom Miška, slonček in muzejsko morje, avtorice Ljerke Trampuž. Knjiga  je s svojima likoma miške in slončka ter vodnico Majo res nadaljevanje prejšnjih dveh slikanic iste avtorice (Muzejska pripovedka ali Miška in slonček v Prirodoslovnem muzeju ter Miška in slonček pri gozdnih živalih), vendar tokratna knjiga samo slikanica ni več.

Gre namreč za vodnik po morskem svetu za predšolske otroke in otroke prvega triletja osnovne šole. V knjigi so predstavljeni različni organizmi, ki jih najdemo v slovenskem morju ali pa v morjih drugje po svetu in so seveda razstavljeni tudi v Prirodoslovnem muzeju Slovenije tako na stalni zbirki kot tudi na veliki občasni razstavi Naše malo veliko morje.

Besedilo vodnika je napisano v obliki zgodbe med miško, slončkom in vodnico Majo na res zanimiv in poučen način ter duhovito obarvano. Dopolnjujejo ga prisrčne in duhovite ilustracije Marjana  Mančka ter številne barvne fotografije  Cirila Mlinarja Cica.  Knjigo  je izvrstno oblikovala Barbara Bogataj Kokalj.

Vodnik je torej odličen didaktični pripomoček pri dopolnjevanju otrokovega znanja o morskem svetu. Hkrati pa je vodnik lahko tudi osnova vzgojiteljicam v otroških vrtcih in učiteljicam v osnovni šoli, s katero bodo lahko nadgrajevale svoje znanje o morskem svetu in ga posredovale naprej otrokom.

Prijavite se na e-novice