Za vas pripravljamo

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Naše malo veliko morje

ZA VAS PRIPRAVLJAMO NOVO OBČASNO RAZSTAVO

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. S svojimi zakladi nas hrani, nam daje surovine in pomembno vpliva na podnebje. Morja široka cesta nas povezuje s svetom.  Vse premalo pa se zavedamo, da je tudi veliko morje ranljivo in premajhno, da bi brez posledic preneslo človekov pohlep.

Obiščite razstavo in spoznajte zanimive prebivalce slovenskega morja.  Oglejte si nenavadne goste, ki so s trebuhom za kruhom priplavali vse do nas. Na interaktivnih projekcijah se z gibi svojega telesa potopite v morske globine ali ustvarite plimo in oseko ter opazujte, kako se na spremembe razmer prilagajajo morski organizmi. Preizkusite se v vlogi rešitelja morja. Spoznali boste, da je tudi naše malo morje v resnici zelo veliko.

Razstava bo na ogled od 20. 10. 2016.

NAŠE MALO VELIKO MORJE

Vodja projekta, scenarij, besedila, interpretacija: dr. Staša Tome

Avtorji razstave: dr. Staša Tome, dr. Breda Činč Juhant, dr. Andrej Gogala, Alenka Jamnik, dr. Miha Jeršek, Urška Kačar, Tea Knapič, Mojca Jernejc Kodrič, mag. Matija Križnar, prof. dr. Boris Kryštufek, Špela Pungaršek, Ljerka Trampuž, dr. Tomi Trilar, doc. dr. Al Vrezec

Konservatorsko-restavratorska priprava muzealij: Rok Hafner, Andrej Kapla, Ciril Mlinar Cic, Milan Rajšp, Alojz Šmuc, Mojmir Štangelj, Borut Tome, dr. Tomi Trilar, Vilijem Žgavec

Zasnova likovne postavitve razstave: Ivian Kan Mujezinović in Mika Cimolini

Zasnova interaktivnih elementov razstave: Aljoša Rot

Grafično oblikovanje: Ivian Kan Mujezinović, Ee

Oblikovanje interierja: Mika Cimolini, Hikikomori d.o.o.

Oblikovanje in izvedba interaktivnih okolij: Hikikomori d.o.o.

Film Nastanek in razvoj svetovnega morja: dr. Miha Jeršek, mag. Matija Križnar, Matjaž Učakar, Marjan Richter

Posnetek modrozelenih cepljivk: Francisco Pujante Capilla

Animacija morskih tokov: NASA (National Aeronautics and Space Administration)

Fotografije: Claudio Batelli, dr. Chris Charter, dr. Janja France, Ciril Mlinar Cic, doc. dr. Patricija Mozetič, Tjaž Ocepek, dr. Tomi Trilar, dr. Jure Žalohar, Dokumentacija Slovenskega etnografskega muzeja (lastnik fotografij družina Gruden), NASA (National Aeronautics and Space Administration), NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), Shutterstock, EOL, Encyclopedia of Life, Gonzalo

Ilustracije: Vladimir Leben, Igor Šinkovec, NASA (National Aeronautics and Space Administration), NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration)

Oblikovanje svetlobe: Marjan Visković

Prevod: TA TOČKA, Tamir Samuel Azaz, s. p.

Lektoriranje: Henrik Ciglič, s. p.

Strokovni pregled scenarija: prof. dr. Tom Turk

 

Zahvale:

Zahvaljujemo se vsem fotografom za brezplačno uporabo njihovih fotografij.

 

Za pomoč pri zbiranju gradiva in donacije gradiva se zahvaljujemo naslednjim ustanovam in posameznikom: Akvarij Piran (dr. Manja Rogelja, Gorazd Lazar), Nacionalni inštitut za biologijo, Morska biološka postaja Piran (prof. dr. Lovrenc Lipej, dr. Borut Mavrič), Fonda.si d.o.o.,Valter Žiža, Milan Rajšp, Matjaž Lazar, Rok Dominik, Emanuel Letica, Drago Marojevič, Stelio Bonifacio, Zlatko Novogradec, Luka Mrzelj, Jutra Černilogar, Družini Fonda se zahvaljujemo za darovane školjke in slikovno gradivo.

 

Hvala Claudiu Batelliju, Marjetki Kardelj, Janu Simiču (Svet Školjk) in Viljemu Žgavcu za posojene primerke morskih organizmov.

 

Centru za kartografijo flore in favne se zahvaljujemo za posojeno opremo, s katero smo očistili školjke, mag. Katarini Trilar Prosenc pa za nesebično pomoč pri tem opravilu.

 

Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

 

Sponzor:

KRKA, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto